Reuters
StoryEditor

Požiar v Londýne sa podarilo uhasiť. Počet obetí vzrástol na 17

15.06.2017, 12:37
Autor:
abaabaČTKČTK
Veľa ľudí je stále nezvestných. Neočakáva sa však, že by sa našiel ešte niekto živý.

Londýnskym hasičom sa po celonočnom zásahu podarilo uhasiť požiar domu Grenfell Tower. Počet obetí vzrástol na najmenej 17. Oznámil to dnes šéf londýnskej polície. Nič podľa neho nenasvedčuje tomu, že by oheň, ktorý budovu v západnej časti metropoly zachvátil v noci z utorka na stredu, mal niečo spoločné s terorizmom.

Hasiči sa dostali až do posledného poschodia, ale zatiaľ neboli schopní vykonať kompletnú prehliadku domu. Veľa ľudí je stále nezvestných. Príčinou požiaru mohol byť horľavý plášť budovy, ktorý bol inštalovaný pri rekonštrukcii pred dvoma rokmi.

Po uhasení požiaru vo štvrtok ráno na mieste stále zostáva asi 60 hasičov. Väčšinu bytového domu už prehľadali, niektoré ťažko dostupné časti teraz skúmajú drony. Podrobné prehľadávanie môže zabrať týždne.

"Niektoré vnútorné štruktúry nie sú teraz bezpečné, stred domu však áno, a tak niektorí muži boli v noci až na poslednom poschodí a vykonali ľahkú kontrolu od dverí," povedal náčelník hasičov Dany Cotton.

Kompletná prehliadka príde, až bude budova bezpečná. Cotton uviedol, že nechce zbytočne riskovať životy hasičov. Neočakáva sa, že by sa našiel ešte niekto živý.

Hasičom sa podarilo z horiacej budovy zachrániť šesťdesiat päť ľudí, uviedla BBC. Mnohí sú stále nezvestní. V nemocnici je osemnásť ľudí v kritickom stave. Nie je vylúčené, že počet obetí narastie.

Evakuovaní obyvatelia strávili noc v narýchlo vytvorených krízových centrách, napríklad v miestnom športovom centre, kde ľudia strávili noc na matracoch. Londýnčania im nosia deky, jedlo a oblečenie.

Úrady štvrtí Kensington a Chelsea uviedli, že našli dočasné ubytovanie pre celkom 44 domácností. Na pomoc zasiahnutým sa už vybralo viac ako milión libier, teda 1,1 milióna eur.

Premiérka Theresa Mayová sľúbila, že úrady príčinu požiaru starostlivo vyšetria. Termín, kedy vyšetrovatelia prídu s možnými dôvodmi požiaru, zatiaľ nie je známy. Nájomníci sa opakovane sťažovali na nevyhovujúce požiarne zabezpečenie stavby aj chýbajúce smernice pre evakuáciu.

Budova vzplanula behom chvíle

Tí, ktorí prežili, upozorňujú predovšetkým na to, ako rýchlo budova začala horieť. Niektoré zdroje hovoria o 15 minútach. Najčastejšie spomínaným dôvodom požiaru sa zdá byť horľavý plášť, inštalovaný na bytový dom pri rekonštrukcii v roku 2015.

Podľa BBC Two bola časť obloženia fasády Grenfell Tower vyrobená z materiálov, kritizovaných aj pri ďalších podobných požiaroch. Vonkajšiu vrstvu opláštenia údajne tvorili dva hliníkové plechy, ktoré obaľujú jadro z plastu, konkrétne polyetylénu. Tento typ opláštenia je spájaný s šírením požiarov výškových budov vo Francúzsku, Spojených arabských emirátoch a Austrálii.

Opláštenie s minerálnym jadrom je viac ohňovzdorné ako výrobky s plastovým jadrom, uviedli experti oslovení BBC. Na Grenfell Tower bolo použité opláštenie značky Reynobond, ktorá ponúka oba druhy obloženia. Firma Rydon, ktorá vykonávala nedávnu rekonštrukciu londýnskeho vežiaku, trvá na tom, že projekt sa držal všetkých požadovaných stavebných predpisov.

Dom bol po rozsiahlej rekonštrukcii

V Grenfell Tower sa nachádzalo 120 bytov. Dom v severnom Kensingtone vyrástol v 70. rokoch 20. storočia. Je súčasťou Lancaster West Estate, rozsiahleho komplexu takmer tisícky sociálnych bytov.

V uplynulých dvoch rokoch sa na rekonštrukciu 24-podlažního bytového komplexu vynaložilo desať miliónov libier (vyše 11,3 milióna eur). Rekonštrukcia zahŕňala podľa agentúry AP inštaláciu vonkajšieho izolačného plášťa, dvojitých okien a napojenie na systém vykurovania.

Podľa amerického požiarneho experta Joea Ruana, ktorý v minulosti pôsobil v Británii, teraz musia vyšetrovatelia skontrolovať, aké materiály boli použité pri rekonštrukcii domu a kto ich použitie schválil. Rýchlosť, s akou sa oheň rozšíril, však podľa neho nasvedčuje tomu, že v hre bolo nedodržanie viacerých zásad protipožiarnej ochrany naraz. "Nešlo len o jednu vec," povedal AP Ruano.

01 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 02 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 03 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 04 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:50