Reuters
StoryEditor

Rusi možno zabili najvyššieho vodcu Islamského štátu

16.06.2017, 15:44
Autor:
ČTKČTK
Pri desaťminútovom nálete prišli o život ďalší vysokí pohlavári radikálov.

Ruské letectvo pri nálete na poradu vedenia Islamského štátu zrejme zabilo vodcu tejto teroristickej organizácie abú Bakra Bagdádího. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany s tým, že smrť vodcu IS overuje. Západná koalícia, ktorú proti ozbrojeným islamistom vedú USA, podľa Reuters uviedla, že informácie o usmrtení Bagdádího nemôže potvrdiť.

Informáciu preverujú rôznymi kanálmi

Kremeľ sa zdržal komentára a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov pripustil, že správa o zabití vodcu IS "ešte nie je stopercentne potvrdená".

Nálet podnikli stíhacie bombardéry Su-35 a Su-34 ešte v noci 28. mája na južnom predmestí sýrskeho mesta Rakka, ktoré je baštou islamistov. Rusi o nálete vopred informovali Američanov.

"Podľa informácie, ktorú preverujeme rôznymi kanálmi, sa porady zúčastnil aj vodca IS Ibrahim abú Bakr Bagdádí, ktorý bol pri nálete zabitý," tvrdia ruskí vojaci podľa agentúry Interfax. Pri desaťminútovom nálete prišli o život ďalší vysokí pohlavári IS, ako aj tri desiatky poľných veliteľov strednej úrovne a až tri stovky bojovníkov IS z telesnej stráže vedenia.

Podľa zástupcu Bieleho domu citovaného agentúrou Reuters americká administratíva nateraz nemôže Bagdádího smrť potvrdiť. Hovorca koalície vedenej Spojenými štátmi Ryan Dillon zaujal rovnaké stanovisko.

Šéf SOHR má pochybnosti

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už ruskú bezpečnostnú radu informoval, že Bagdádí bol zrejme zabitý. "Minister obrany informoval účastníkov schôdzky rady, že pri ruskom útoku pri Rakke bolo zlikvidovaných viac ako 100 teroristov vrátane veliteľov Islamského štátu, medzi ktorými bol asi aj Bagdádí," uviedla k obsahu Šojguovej informácie ruská televízia.

Šéf exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán sa ale prikláňa k tým, ktorí o Bagdádího smrti pochybujú. Povedal, že podľa jeho informácií bol Bagdádí koncom mája na inom mieste, a to vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Na otázku, čo tam Bagdádí robil, Rahmán odpovedal otázkou: "Je rozumné, aby sa Bagdádí dobrovoľne vydal na nebezpečné miesto, kde mu hrozil útok ako zo strany koalície vedenej USA, tak Ruska?"

Hovorca Kremľa dal najavo, že prezident Vladimir Putin bol ako vrchný veliteľ o možnej likvidácii Bagdádího informovaný, ale ďalšieho vyjadrenia sa Dmitrij Peskov zdržal a odporučil obracať sa s otázkami na ministerstvo obrany.

V posledných rokoch bolo niekoľkokrát ohlásené Bagdádího zabitie či zajatie, ale nakoniec sa tieto správy nepotvrdili.

Ruské letectvo pôsobí v Sýrii od jesene 2015. Nasadené bolo na podporu síl prezidenta Bašára Asada, ruského spojenca v Damasku.

01 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 02 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:57