TASR/AP
StoryEditor

Niektoré byty boli ako pece. Z ľudí skoro nič nezostalo, hovorí hasičský expert o požiari v Londýne

17.06.2017, 00:00
"Najhoršie to muselo byť pre tých hasičov, ktorí videli ako na nich mávajú a kričia ľudia z horných poschodí a vedeli, že s tým nič nezmôžu," povedal Martin Kavka.

Potvrdených mŕtvych po stredajšom požiari londýnskeho vežiaku Grenfell Tower je už 30, podľa televízie Sky News ale môže počet obetí presiahnuť 100. Vyšetrovatelia majú zložitú prácu kvôli úplnej devastácii bytov aj nebezpečnému prostrediu. "Ľudia tam boli asi v pasci. Z jednej strany dym, z druhej plamene," hovorí hovorca pražských hasičov Martin Kavka, ktorý pôsobil 21 rokov ako vyšetrovateľ požiarov.

Ako vôbec vyzerá vyšetrovanie takéhoto obrieho požiaru?

Prvou fázou je, že vyšetrovateľ je na mieste so zasahujúcimi hasičmi a je pri budove. Už v tej chvíli vidí zaujímavé veci, ktoré mu môžu pomôcť. Väčšinou sa to robí tak, že sa "vyťažujú" ľudia, ktorí odchádzajú z budovy, či niečo nevideli, či nezaznamenali napríklad nejaké zvláštne javy. To sú tzv. svedecké ohniská, zjednodušene povedané ľudia vám ukážu, kde videli, že to začína horieť. To sú prvopočiatky, dôležité čriepky. Ako prvé musíte nájsť kriminalistické ohnisko požiaru - teda miesto, kde to vzniklo. A potom je ešte požiarne ohnisko, teda miesto, kde to najviac horelo. Čo je tu prakticky celý dom. Niekedy ale nemusí byť miesto, kde to najviac horelo, aj miestom vzniku požiaru.

Pozrite si aj svedectvo o požiari v Grenfell Tower od muža, ktorý stihol z horiaceho vežiaku utiecť:

Takže vyšetrovatelia pracujú na mieste už počas požiaru?

V prípade Prahy áno. Ideme s dýchacím prístrojom dovnútra so zasahujúcimi hasičmi. Nepísanou dohodou je, že než kolegovia začnú napríklad z bytu vyhadzovať horľavý materiál von, pustia tam najskôr vyšetrovateľa. Práve na tých veciach spoznáte, kde bola najväčšia intenzita požiaru. V Londýne to bude ale veľmi ťažké, desiatky bytov sú strašne zdevastované. Bude tam skôr zóna ohniska požiaru. Prvé informácie hovoria o tom, že vo vežiaku vznikol oheň buď na 2. alebo 4. poschodí. Úspechom bude, keď sa aspoň zistí, v ktorom byte požiar vznikol. Môžu pomôcť svedecké výpovede, ale bolo to o jednej v noci, ľudia asi väčšinou spali. Iste tam už teraz pracuje veľký tím aj s kolegami z polície a ďalšími expertmi.

Čo môžu po takej devastácii nájsť? Nepotvrdené špekulácie britského bulváru hovoria o "explodujúcej" chladničke ...

Veľa toho nezostane. Spotrebiče bude problém nájsť, káble sa už pri takej intenzite a dĺžke horenia prakticky rozpadajú. Aj v prípade niektorých spotrebičov sa ale v laboratóriu niekedy dá nájsť, či na elektroinštalácii nemohlo dôjsť k vzniku požiaru. Vylúči sa teda, či nedošlo k technickej poruche a potom sa sústredíme na ľudský faktor. To sú v bytoch dve najčastejšie príčiny požiarov. Ľudský faktor je, či niekto nevaril, či nezaspal s cigaretou, nenechal sviečku pri záclone. Experti v Londýne, teda ak určia byt, kde začalo horieť, začnú odtiaľ odoberať vzorky a pošlú ich do laboratória. Zábery z Londýna ale ukázali, že to bola jedna obrovská vyhňa, niektoré byty vyzerali ako pece. Vyšetroval som však požiare, keď celý objekt ľahol popolom a rovnako sme z toho dokázali "niečo vydolovať" a nájsť príčinu. Niekedy ide však len o domnienky, a aj keď sme si takmer úplne istí, fyzický dôkaz chýba.

Z Grenfell Tower existuje veľa videozáznamov svedkov na sociálnych sieťach. Pomáhajú vám v tomto ohľade moderné technológie?

Áno, veľmi. Aj my využívame videozáznamy, v Prahe napríklad z mestských kamier. Môže to pomôcť identifikovať miesto vzniku. Ale dá sa to poznať aj bez toho. Požiar má svoje špecifiká, aj keď je niekedy nevyspytateľný. Pravidlá sú postavené na chémii a fyzike, dokážete aj bez videa určiť zhruba miesto ohniska. Na plášti vežiaku v Londýne bol vidieť "ohniskový kužeľ", v tomto prípade obrovský. Ohniskový kužeľ je špička ohorenia domu. V moderných domoch sú tiež snímače EPS, ktoré určia, v ktorej časti domu začalo horieť. Základom sú však svedectvá ľudí. V Česku aj Anglicku máme aj policajných psov, ktorí sú vycvičení na vyhľadávanie akcelerantov horenia. Psy dokážu na požiarisku detekovať, či tam bola horľavá kvapalina, môžu pomôcť zistiť, či bol požiar úmyselne zapálený. Sú úspešní v tomto hľadaní tak na 95 percent.

Vyšetrovatelia pracujú v prostredí, kde je veľa mŕtvych ľudí. Je to veľký nápor na psychiku?

Je, ale aj keď to znie pre niekoho necitlivo, je to práca a dá sa na to zvyknúť. Musíte jednoducho požiar vyšetriť. Sám som zažil aj požiar, pri ktorom zomrelo trojročné dieťa. Musíte sa nad to povzniesť, niekedy vám podobné veci dôjdu až doma. Požiar v Londýne je výnimočný aj pre vyšetrovateľov, ale skôr náročnosťou a zdĺhavosťou vyšetrovania. V Londýne sú hasiči zvyknutí na všeličo. Nie som psychológ, ale najhoršie to muselo byť pre tých hasičov, ktorí prichádzali k horiacej budove, videli ako na nich mávajú a kričia ľudia z horných poschodí a vedeli, že s tým nič nezmôžu. Museli vedieť, že niektorým ľuďom jednoducho nedokážu pomôcť. Sám som bol výjazdový hasič a najhoršie je, keď vleziete do neznámeho zadymeného prostredia a počujete okolo seba ľudí, ako krčia o pomoc. Vy nemôžete všetkých naraz vziať a zachrániť. Keď idete k ťažkej ​​dopravnej nehode kamiónu a osobáku, tak viete, čo vás čaká, a dokážete sa na to pripraviť, deje sa to hasičom denne. Požiare podobné tomu v Londýne sú výnimočné.

V stredu ste v DVTV povedali, že prvé uvádzané číslo počtu obetí - 6, by bolo skôr zázrakom. Sky News vo štvrtok uviedla, že obetí môže byť aj cez sto ...

Áno, reálnejšie počty budú bohužiaľ desiatky obetí. Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, tam bolo len jedno centrálne schodisko a požiar sa šíril veľmi rýchlo. Začalo horieť na tom 2. alebo 4. poschodí, čo je to najhoršie, čo sa mohlo stať. Navyše po polnoci, kedy sa ľudia asi zobudili až vo chvíli, keď už boli chodby zadymené. V tej chvíli nemáte šancu sa zachrániť, zomriete udusením. Najväčší zabijak sú splodiny horenia. Nemusíte vôbec vidieť plamene, ale zadusí vás dym. Zatiaľ nevieme, či sa požiar šíril hlavne po plášti budovy alebo vnútrom. Ale mohlo dôjsť k tomu, že z jednej strany strany ľudia boli uväznení dymom a z druhej - od okien - plameňmi. Aj keď by sa vám podarilo dostať trebárs na strechu, tak komínový efekt vás zabije - to teplo a splodiny horenia sú strašné. Je však možné, že niekto mohol pri začiatku požiaru utiecť vnútrom, ak sa vtedy šíril oheň po plášti domu.

Londýnska polícia hovorí o 30 potvrdených obetiach, z toho je šesť provizórne identifikovaných. Zároveň však upozorňuje, že počet obetí asi porastie a že nie všetkých ľudí sa podarí identifikovať. Čo zostane z človeka po takomto požiari?

V tej intenzívnej vyhni skoro nič. Nejaké kostrové pozostatky, ide v podstate o kremáciu. Niektoré byty pripomínali na záberoch pece. Znie to kruto, ale telo človeka je horľavé. Máme v sebe vodu, ktorá sa však odparí a potom veľa tuku a máme na sebe tiež oblečenie. Identifikácia niektorých obetí bude veľmi obtiažna. Myslím si však, že najviac obetí bude udusených.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 04 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:00