IslamistiTASR/AP
StoryEditor

Vo Švédsku masívne narástol počet islamistov, varuje tamojšia rozviedka

17.06.2017, 13:10
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes

Počet islamistov vo Švédsku podľa miestnej rozviedky za posledných sedem rokov masívne vzrástol.

Kým v roku 2010 odhadovala Bezpečnostná polícia (Sapo), že v severskej krajine žijú zhruba dve stovky moslimských radikálov, v súčasnosti sa podľa nej ich počet pohybuje v rádoch tisícov, uviedla agentúra AFP.

"Nárast extrémizmu je výzvou historických rozmerov"

"Nikdy v minulosti sme nezaznamenali také množstvo," uviedol riaditeľ Sapo Anders Thornberg, podľa ktorého sa odhady vzťahujú na islamských radikálov ochotných siahnuť k násiliu aj na tých, ktorí financujú terorizmus či regrutujú bojovníkov pre teroristické organizácie, predovšetkým na Blízkom východe.

"Nárast extrémizmu je výzvou historických rozmerov," uviedol.

Najviac radikálov žije v mestách Štokholm, Göteborg, Malmö a Örebro.

Príčina nárastu ich počtu v krajine tkvie podľa šéfa Sapo vo zvýšenej miere propagandy, ktorú do sveta vysiela teroristická organizácia Islamský štát a jej podobné skupiny.

Vojny v Iraku a v Sýrii prispeli k zomknutiu radikálnych islamistov, dodal Thornberg. Podľa Sapo sa do bojov v Sýrii či v Iraku od roku 2012 zapojilo okolo tristo Švédov.

Rozviedka sa ale domnieva, že len malá časť islamistov, ktorí nemajú ďaleko k násiliu, je schopná vo Švédsku skutočne spáchať teroristický útok.

"Nie je problém konať"

Problémom je podľa Thornberga však fakt, že plánovanie atentátu v súčasnosti nevyžaduje príliš veľa času ani prostriedkov.

"Dnes, ak sa rozhodnete konať, tak si kúpite dva nože alebo najmete dodávku a narazíte do davu," uviedol riaditeľ Sapo.

Práve druhý spôsob prevedenia atentátu v apríli zvolil terorista, ktorý vrazil ukradnutým nákladným vozidlom do ľudí na pešej zóne v centre švédskej metropoly a päť ich zabil.

Polícia kvôli útoku zadržala tridsaťdeväťročného Uzbek Rachmata Akilova, ktorý sa k činu priznal (viac čítajte tu). Švédska vláda následne oznámila, že sprísni protiteroristické zákony.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:54