StoryEditor

India ide bojovať s pálčivým problémom: Chce potlačiť detskú prácu

26.06.2017, 07:00

India začiatkom júna ratifikovala dve kľúčové dohody smerujúce k odstráneniu detskej práce. Krajina by tak mala po rokoch odmietania prijať medzinárodné pracovné štandardy zamestnávania detí a mládeže a umožniť iných krajinám kontrolovať ich plnenie.

Tamojšie sčítanie ľudu v roku 2011 odhalilo, že v Indii pracujú viac než štyri milióny detí vo veku päť až štrnásť rokov. Miestni aktivisti však tvrdia, že tieto čísla nemusia byť konečné. Zároveň poukazujú na skutočnosť, že v súvislosti s chudobou sú detskou prácou ohrozené ďalšie milióny detí.

Indický minister práce Bandaru Dattatreya vo vyhlásení k ratifikácii spomínaných dohôd poznamenal, že tento vývoj je dôkazom “odhodlania krajiny stať sa spoločnosťou bez detskej práce”.

Dohovory z dielne Medzinárodnej organizácie práce - Dohovor o najhorších formách detskej práce a Dohovor o minimálnom veku pracovníkov - tvoria v oblasti detskej práce úplne základný globálny štandard, ktorý by mali krajiny prijať do svojich národných legislatív.

Ratifikovaním dohovorov, ktoré špecifikujú napríklad minimálny vek pracovníkov a zakazujú využívanie malých pracovníkov v odvetviach, ako je vojenstvo, prostitúcia či pašovanie drog - sa krajiny zaväzujú, že tieto normy nielen prijmú, ale zároveň ich aj umožnia na pravidelnej báze kontrolovať ľuďmi zvonku.

Zmena paradigmy

Aktivisti hovoria, že doterajšie vlády dlhodobo odolávali ratifikácii týchto dohovorov. Dôvodom je podľa nich všeobecná neochota priznať existenciu detskej práce v Indii. Laureát Nobelovej ceny a bojovník za práva detí Kailash Satyarthi preto nazval ratifikáciu týchto dokumentov zmenou celkovej paradigmy.

“Celé roky sme tvrdili, že v Indii nemáme žiadne detské otroctvo a neboli sme ochotní priznať, že tu existujú aj tie najhoršie formy detskej práce. No táto vláda priznala existenciu tohto problému, čo viedlo k ratifikácii týchto dohovorov,” povedal Satyarthi pre Thomson Reuters Foundation. Krajina tak podľa tamojšieho portálu The Economic Times prijala celkovo šesť z ôsmich základných dohovorov Medzinárodnej organizácie práce týkajúcich práv pracujúcich. 

S ratifikáciou by sa mali spájať vyššie výdavky vlády na deti a zaistenie silných právnych nástrojov pre mimovládne organizácie, ktoré budú dozerať na posilnenie štátnych politík v oblasti potláčania detskej práce, dodal Saryarthi.

India má jednu z najväčších detských populácií na svete, keď viac než 40 percent jej obyvateľov je mladších ako 18 rokov. Ekonomický rast v posledných dvoch dekádach pomohol miliónom ľudí vymaniť sa z chudoby, pokrok sa v oblasti potláčania detskej práce dosiahol aj zavedením sociálnych programov a zákonov na ochranu detí, či na zabezpečenie vzdelávania.

Napriek tomu je však India domovom viac než 30 percent z 385 miliónov tých najchudobnejších detí na svete, vyplýva zo spoločnej správy Svetovej banky a UNICEF z roku 2016.

Tieto deti sú ľahkou obeťou pre obchodníkov s ľuďmi, ktorí im sľubujú lepší život, no neraz ich predajú na nútené práce alebo ich dostanú do pavučiny dlhov, kedy sa musia vyplácať z vlastnej práce, čo môže trvať aj celé generácie.

Viac než polovica tamojších pracujúcich detí pracuje v poľnohospodárstve a viac než štvrtina vo výrobe - šijú oblečenie, tkajú koberce alebo vyrábajú zápalky. No deti často pracujú aj v reštauráciách a hoteloch, či ako pomocníci v domácnosti. Mnohé dievčatá končia v nevestincoch v sexuálnom otroctve.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-28 18:09:10 - Feat.: - Title: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19, tvrdí Kotlár z SNS 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:30