Jaroslaw KaczynskiReuters
StoryEditor

Poľskí vládni politici chcú masovo privítať Trumpa, každý musí zohnať 50 ľudí

23.06.2017, 15:55
Autor:
ČTKČTK

Poslanci a senátori poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) dostali v týchto dňoch úlohu: zohnať ľudí na ústretové privítanie amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa denníka Gazeta Wyborcza má každý z nich zabezpečiť účasť 50 ľudí, pre ktorých dopravu obstará strana autobusmi. Poľskí diplomati vraj sľúbili Trumpovi srdečné prijatie, čo bolo podľa denníka jedným z motívov, prečo sa Poľsko stane jeho prvým cieľom v postkomunistickej Európe.

Podpredseda dolnej komory poľského parlamentu Joachim Brudziński, zodpovedný za organizačnú štruktúru PiS, na štvrtkovej schôdzke venovanej Trumpovej návšteve viac ako tri stovky zákonodarcov strany poveril pozvaním 50 ľudí. To má zabezpečiť účasť najmenej 15 000 Trumpových poľských priaznivcov.

"Moji milí, srdečne vás pozývam na stretnutie s prezidentom Donaldom Trumpom dňa 6.7. Vo Varšave. Cesta autobusom z Bielsko-Bialej je bezplatná. Zápis v mojej poslaneckej kancelárii. Počet miest je obmedzený," prezentoval už pozvánku na facebooku poslanec Grzegorz Puda zvolený za toto mesto vzdialené päť hodín jazdy od poľskej metropoly.

Trumpova návšteva, ktorú Varšava prezentuje ako úspech poľskej diplomacie, sa koná 6. júla v rámci jeho cesty na dvojdňový summit skupiny veľkých ekonomík G20, ktorý začne o deň neskôr v Hamburgu. Trump si podľa poľskej prezidentskej kancelárie osobne vybral námestie Krasińských v centre Varšavy, kde prednesie očakávaný prejav.

PiS má k Trumpovi názorovo blízko a zdieľa s ním niektoré svoje hodnoty vrátane nacionalizmu či odmietania imigrantov. Šéf strany Jaroslaw Kaczyński bol počas minuloročnej prezidentskej kampane jedným z mála popredných európskych politikov, ktorí dali najavo svoje sympatie k neskoršiemu prekvapivému víťazovi prezidentských volieb.

Podľa niektorých poľských médií priviedol Trumpa do Varšavy sľub, že vláda zabezpečí hladký priebeh a pozitívny ohlas návštevy. Redaktori webu Onet.pl začiatkom júna citovali list jedného z poľských diplomatov človeku z Trumpovho tímu, ktorý tvrdil, že Poľsko je krajinou naklonenou Trumpovým ideám a že na prezidenta budú čakať davy aplaudujúcich ľudí.

Či jeho vystúpenie vo Varšave, ktorej obyvatelia tradične volia skôr opozičnú Občiansku platformu alebo ďalšie liberálne strany, bude skutočne v názorovo uniformnom duchu, je však neisté.

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:32