Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump aj významný demokrat obviňujú Obamu, že o zasahovaní Ruska vedel a nič neurobil

25.06.2017, 18:41
Autor:
ČTKČTK

Niekdajší americký demokratický prezident Barack Obama vedel o ruskom zasahovaní do americkej predvolebnej prezidentskej kampane už pred novembrovými voľbami a mal proti nemu zakročiť skôr a dôraznejšie. Zhodli sa tom dnes súčasný republikánsky prezident Donald Trump a významný demokratický kongresman Adam Schiff.

"Mal proti tomu niečo urobiť," povedal podľa BBC Trump v rozhovore pre televíziu Fox News, ktorý sa bude vysielať dnes večer. "Obamova vláda vedela dlho pred voľbami o ruskom zasahovaní a neurobila nič. PREČO?" napísal Trump na svojom twitterovom účte.

Podľa denníka The Washington Post informovala americká tajná služba CIA Obamu už v auguste o priamom zapojení ruského prezidenta Vladimira Putina do kybernetických útokov, ktoré sa údajne snažili ovplyvniť voľby v Spojených štátoch. Obama ale podľa denníka nechcel tieto poznatky pred voľbami zverejniť, vraj aby nenarušil dôveru verejnosti v americký volebný systém. Navyše bol vtedy presvedčený, že voľby vyhrá demokratka Hillary Clintonová.

"Obamova vláda mala urobiť oveľa viac, akonáhle bolo jasné, že Rusko nielenže zasahuje, ale že je to riadené z najvyšších kruhov v Kremli," povedal v rozhovore so stanicou CNN Schiff, ktorý je členom výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby. Spolu s Dianne Feinsteinovou, ktorá je členkou podobného výboru v Senáte, Schiff v septembri prišiel s neobvyklým verejným vyhlásením, v ktorom odsúdil Rusko za hackerské útoky.

"Museli sme si to overiť u spravodajskej komunity, ale tento krok sme urobili preto, že sa nám nepodarilo prinútiť vládu, aby to urobila sama," povedal dnes Schiff.

Obamova vláda až mesiac po voľbách vyhlásila nové hospodárske sankcie a sankcie na dve ruské spravodajské služby za ich údajné zapojenie do kybernetických útokov. Podľa Schiffa ale prišli tieto sankcie príliš neskoro a boli príliš slabé.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:13