Reuters
StoryEditor

Princ Harry: Chcel som odísť z kráľovskej rodiny a žiť normálny život

25.06.2017, 22:24
Autor:
mhmh
Princ Harry, syn princeznej Diany a piaty muž v kráľovskej línii, sa v nedeľňajšom rozhovore pre Daily Mail zveril, že so smrťou matky sa vyrovnáva dodnes.

V interview popisoval svoje pocity z obdobia po matkinej smrti aj zlosť, keď kvôli novinárom musel odísť z armády. Vtedy chcel aj odísť z kráľovskej rodiny. Vyrovnať sa s problémami sa snaží doteraz aj za pomoci psychológa a práce pre charitu.

V obsiahlom rozhovore s redaktorom Nickom Craven sa princ Harry zveril, že čas, ktorý strávil v armáde, kde bol "jednoducho Harry", bol ten najlepší únik od sveta, aký kedy zažil. Sám vraj vtedy zvažoval, že by odišiel z kráľovskej rodiny a žil normálny život.

Nájsť cestu k svojmu miestu v spoločnosti bolo pre Harryho veľmi náročné. V rozhovore spomína zložité momenty po smrti jeho matky, rovnako ako zlosť, keď musel odísť z armády. Vďaka svojej spolupráci s veteránmi a ďalšími charitatívnymi organizáciami sa mu však podarilo nájsť sa.

Princ Harry mal 12 rokov, keď jeho matka zomrela a v rozhovore hovoril aj o momente, kedy musel spoločne so svojím bratom, otcom a dedkom a strýkom prechádzať Londýnom v smútočnej procesii za Dianu, princeznú z Walesu.

"Moja matka práve zomrela a ja som musel ísť dlhú cestu za jej rakvou obklopený tisíckami ľudí, ktorí ma sledovali zatiaľ čo sprievod pozorovali ďalšie milióny v televízii," rozprával princ Harry.

"Nemyslím si, že by niekto mal toto chcieť po akomkoľvek dieťati, za akýchkoľvek okolností. Nemyslím si, že by sa to dnes mohlo stať."

So smrťou matky sa mu dlho nedarilo vysporiadať. Na chlapčenskej škole Eton sa najprv snažil byť "za tvrďasa" a potom, čo školu opustil mal potrebu utiecť. Nejaký čas strávil v armáde, ale potom, čo ho novinári odhalili, musel byť okamžite stiahnutý z bezpečnostných dôvodov.

"Bol som vtedy veľmi rozhorčený. Byť v armáde, bol ten najlepší únik od problémov, ktorý som kedy zažil. Mal som pocit, že skutočne niečoho dosahujem," vysvetľoval Harry. "Mám hlboké pochopenie pre ľudí s rôznym pozadím a cítil som sa ako súčasť tímu. A tiež som nebol princ, bol som jednoducho Harry."

"Ak chcete byť úspešný, musíte byť tímovým hráčom. Nikto nedokáže urobiť nejakú vec úplne sám. To som sa naučil v armáde," dodal princ Harry.

Potom, čo musel z armády odísť, sa podľa svojich slov ocitol bez plánu, bez smeru. "Strávil som mnoho rokov poflakovaním. Nechcel som dospieť," povedal reportérovi princ. Aby sa našiel, musel podľa svojich slov najprv zistiť, čo sa s ním deje. Niekoľko rokov sa cítil byť stratený a niekoľkokrát sa ocitol na okraji nervového zrútenia.

Mal 28 rokov, kedy na radu svojho brata Williama vyhľadal pomoc psychológa. A pomohla mu. Následne sa začal venovať práci pre charitu a veteránov spoločne s princom Williamom.

"Aj potom bola doba, kedy som cítil, že chcem vypadnúť," zveril sa reportérovi Harry. "Ale potom som sa rozhodol zostať a vymyslieť svoju rolu." Bol vraj vtedy motivovaný tým, že chcel pomôcť svojej babičke kráľovnej a charita sa ponúkla sama.

"Sme neskutočne vášniví okolo našich charitatívnych činností. Vyberáme si tých, ktorí smerujú tým smerom, ktorý mi načrtla naša matka," vysvetlil princ. "Nechceme byť len celebrity, ale chceme využiť našu role na to, aby sme konali dobro."

01 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 02 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:20