StoryEditor

Ruská mafia v Berlíne

12.09.2003, 00:00

"Ak na prstenníku mladého muža zbadáte prsteň so šesťcípou hviezdou, levom alebo katedrálou, potom pozor! To sú kriminálnici najvyššieho rangu." Tak to aspoň tvrdí Jürgen Roth, autor čerstvo vydanej knihy Gangsteri z Východu. Podľa neho ruská mafia hrdlo Berlína zviera železnou rukou. V štvormiliónovom hlavnom meste Nemecka žije t. č. oficiálne 34 300 občanov bývalého Sovietskeho zväzu. Ďalšiu sedemdesiattisícovú skupinu tvoria legálni vysťahovalci z tejto krajiny, t. j. väčšinou osoby nemeckej národnosti. A odhaduje sa, že práve toľko je v metropole na Spréve aj tých, čo sa tu zdržiavajú ilegálne. Ako inak, venujú sa tomu, čo sľubuje najväčšie zisky -- obchodu s drogami, so ženami, so zbraňami. Ba dokonca v rukách majú pevne už aj trh s pašovanými cigaretami, ktorý až doteraz ovládali predsa len subtílnejší Vietnamci.
Jednou z obľúbených ruských adries je noblesný hotel Adlon neďaleko od Brandenburskej brány a triedy Pod lipami. Mýlil by sa však ten, kto by si myslel, že sa tu stretávajú nejakí tetovaní zabijaci. Nie, pri šampanskom a kaviári si v hotelových kaviarňach chvíle spríjemňujú najvyššie "autority podsvetia", kmotrovia z Petrohradu, Moskvy a ďalších ruských miest. A na najslávnejšej berlínskej ulici -- na Kurfürstendamme -- bez problémov objavíte ruských zubných lekárov, ktorí len tak pomimo obchodujú i so strelnými zbraňami. Predať pištoľ, plastickú trhavinu či samopal Kalašnikov nie je pre nich problém, pravda, ruky do lona nezložia ani pri objednávke protilietadlovej rakety.
Polícia je však bezradná a len krčí plecami: "Ruská mafia mesto v nijakom prípade neovláda." Autor spomínanej knihy vie viac -- a svoju rešeršnú prácu dokladá i príkladom osemtisícového mestečka Lahr uprostred Čierneho lesa. Jeho obyvatelia, takmer výhradne "ruskí Nemci", v ňom vytvorili paralelnú spoločnosť s vlastnými zákonmi. Žeby príklad aj pre väčšie mestá? (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:07