Reuters
StoryEditor

Austrálska polícia obvinila šéfa vatikánskej pokladnice zo zneužívania detí

29.06.2017, 14:57
Autor:
ČTKČTK

Austrálska polícia dnes obvinila hlavného finančného poradcu pápeža Františka, kardinála Georgea Pella, zo sexuálneho zneužívania detí. Toho sa bývalý arcibiskup Melbourne a Sydney podľa úradov dopustil v 70. rokoch. Pell vzápätí na tlačovej konferencii vyhlásil, že je nevinný a že sa vracia do rodnej krajiny, aby očistil svoje meno.

Podľa polície štátu Victoria na 76-ročného Pella, ktorý teraz vedie vatikánske ministerstvo hospodárstva, podalo sťažnosť mnoho poškodených. Kardinál sa má podľa agentúry Reuters postaviť pred súd 18. júla. Ide o najvyššieho predstaviteľa Vatikánu, ktorý kedy čelil obvineniam zo sexuálneho zneužívania.

Pellovu povesť dlhodobo poškodzovali už obvinenia, že postupoval nesprávnym spôsobom v prípadoch zneužívania detí inými duchovnými v čase, keď slúžil ako arcibiskup Melbourne a neskôr Sydney. Údajne kňaza Geralda Ridsdala, ktorý bol neskôr odsúdený za sexuálne zneužitie 54 detí, presúval z farnosti do farnosti, namiesto toho, aby sa obrátil na políciu. Vraj sa tiež pokúšal získať mlčanie jednej z obetí úplatkom.

Kardinál dnes na tlačovej konferencii povedal, že pápež František mu povolil, aby sa vrátil do Austrálie a čelil tam obvineniam. Dvojročné vyšetrovanie austrálskych úradov označil Pell za "pomalé zabíjanie" svojej osoby v médiách. "Som nevinný, tie obvinenia sú falošné. Pohlavné zneužívanie je mi odporné," zdôraznil Pell.

Hovorca Vatikánu vyhlásil, že pápež František prijal správu o obvinení Pella "s ľútosťou". Kardinálovu rezignáciu ale nežiadal.

Austrálska polícia už vypočúvala Pella vo Vatikáne vlani v októbri. Agentúra AP napísala, že nie je jasné, čoho sa teraz vznesené obvinenia týkajú, ale dodala, že dvaja muži - teraz štyridsiatnici - tvrdia, že im Pell v 70. rokoch siahal vo verejnom bazéne na genitálie.

Kardinál Pell je silným zástancom tradičných katolíckych hodnôt - obhajuje konzervatívne stanovisko v otázke manželstva osôb rovnakého pohlavia aj antikoncepcie a je pre zachovanie kňazského celibátu. Do Ríma ho pápež František povolal v roku 2014 v dôsledku škandálov okolo Vatikánskej banky.

Pellovo pojednávanie v čase, keď bol v Austrálii arcibiskupom, bolo preberané počas nedávneho vyšetrovania zneužívania detí v rámci katolíckej cirkvi a ďalších inštitúcií. Austrálska komisia, ktorá bola vyšetrovaním poverená, prišla tento rok sa šokujúcim zistením, že sedem percent katolíckych kňazov bolo v posledných niekoľkých desaťročiach obvinených z pohlavného zneužívania detí.

01 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 02 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Po Elvisovi prichádza na rad Jackson. Hudobná dráma o kráľovi popu by mala prísť do kín budúci rok 03 - Modified: 2024-03-12 10:56:41 - Feat.: - Title: Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu 04 - Modified: 2024-03-10 12:30:41 - Feat.: - Title: Pápež nevyzýval Ukrajinu, aby sa vzdala, ale aby začala rokovania, tvrdí Vatikán 05 - Modified: 2024-03-09 15:21:34 - Feat.: - Title: V Poľsku rezignoval biskup, ktorý kryl prípady sexuálneho zneužívania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:55