Reuters
StoryEditor

Čo ťahá Trumpa do Poľska? Nacionalizmus, odmietanie imigrantov aj skvapalnený plyn

03.07.2017, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Ako veľký úspech poľskej diplomacie prezentuje Varšava návštevu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý do Poľska zavíta skôr ako do tradičných spojeneckých krajín v západnej Európe. Trump má k ceste, počas ktorej sa vo štvrtok stretne s poľským prezidentom a prehovorí k Poliakom, viacero dobrých dôvodov, napísala agentúra AP.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) má k Trumpovi názorovo blízko a zdieľa s ním niektoré svoje hodnoty vrátane nacionalizmu či odmietania imigrantov. Rovnako ako Trump sa poľskí konzervatívci snažia o oslabenie medzinárodných inštitúcií a niektorí pozorovatelia podľa AP varujú, že návšteva by mohla prehĺbiť nezhody medzi Poľskom a západnými krajinami Európskej únie usilujúcimi sa o užšiu integráciu. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński bol počas minuloročnej prezidentskej kampane jedným z mála popredných európskych politikov, ktorí dali najavo svoje sympatie k neskoršiemu prekvapivému víťazovi prezidentských volieb.

Trumpa podľa poľských médií presvedčil k návšteve aj sľub diplomatov, že ho vo Varšave bude čakať nadšené prijatie, čo by pri ceste do Británie, Francúzska či Nemecka nebolo celkom isté. Zákonodarcovia PiS na príkaz vedenia zháňajú vo svojich volebných obvodoch ľudí, ktorých autobusy zadarmo dovezú na Trumpovo vystúpenie. Keď každý z nich zabezpečí požadovaných 50 osôb, bude mať pozitívne naladený dav počúvajúci amerického prezidenta najmenej 15 000 hláv.

​Poľsko je tiež jednou z mála krajín, ktorú môže Trump pochváliť v otázke vojenských výdavkov. Verný americký spojenec z konfliktov z Iraku a Afganistanu venuje na obranu požadované dve percentá HDP a tento rok v Poľsku USA umiestnili do 5000 vojakov v rámci dvoch misií. Poliaci i ďalšie východoeurópske krajiny obávajúce sa možnej ruskej agresie si od návštevy sľubujú potvrdenie amerického záväzku k NATO a princípu kolektívnej obrany všetkých členov aliancie.

Pre Trumpa sú podľa AP dôležité tiež potenciálne energetické väzby na Poľsko. Jeho návšteva sa odohrá v deň konania summitu iniciatívy Trojmoria zahŕňajúca 12 štátov medzi Baltom, Jadranským a Čiernym morom. Jedným zo zmyslov vlaňajšieho vzniku spolku je znížiť závislosť na ruskom plyne, okrem iného dodávkami skvapalneného amerického plynu do Poľska. Trump, ktorý hlása snahu o americkú dominanciu na energetickom trhu, môže vidieť v návšteve šancu pre posilnenie exportu do tejto oblasti.

​Poliaci takisto Trumpovi pomohli v ceste do Bieleho domu, lebo státisíce voličov poľského pôvodu prispeli k jeho víťazstvu v kľúčových štátoch Pensylvánia, Michigan či Wisconsin. Aj títo americkí Poliaci budú podľa AP vďační za Trumpovú návštevu v ich rodnej vlasti a zvlášť za to, že si na prejav vybral námestie Krasińského, ktoré je symbolom poľského hrdinstva počas druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 02 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 03 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 04 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 05 - Modified: 2024-04-14 13:50:14 - Feat.: - Title: Varšavou prešiel sprievod odporcov potratov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:08