asad bankovkyReuters
StoryEditor

Asadovi rastie sebavedomie, tlačí bankovky so svojím portrétom

03.07.2017, 12:17
Autor:
ahaaha
Damask prichádza s novou bankovkou v čase, keď slávi úspechy na vojnovom poli.

Bašár Asad vládne Sýrii železnou rukou už sedemnásť rokov, svoju bankovku však doteraz na rozdiel od svojho otca a predchodcu v prezidentskej funkcii Háfiza Asada nemal. To sa zmenilo v nedeľu, kedy sýrska centrálna banka vydala nové bankovky v hodnote dvoch tisíc lír (8,2 eur).

Šéf centrálnej banky Durai Durgham podľa webu televízie al-Džazíra uviedol, že bankovky boli natlačené už pred rokmi, ich uvedenie do obehu však oddialila vojna a výkyvy kurzu. Bankovky s 51-ročným diktátorom budú uvedené do obehu v Damasku a vybraných provinciách.

Hodnota sýrskej meny sa počas šiestich rokov občianskej vojny prepadla. Kým v roku 2011 ste za jeden dolár dostali 47 lír, v súčasnosti ich dostanete 214. Konflikt, ktorý si vyžiadal státisíce mŕtvych, podnietil tiež raketový rast inflácie. V roku 2013 dosahovala rekordných 120 percent, vlani podľa odhadov 50 percent.

Porážka povstalcov sa blíži

Asadov režim si v poslednej dobe vďaka pomoci Ruska a Iránu pripísal niekoľko výrazných úspechov. Na konci minulého roka vyhnal povstalcov z Aleppa, tento rok v máji získal kompletnú kontrolu nad Homsom. Teraz sa snaží zlomiť odpor rebelov v južnej provincii Dará pri hraniciach s Jordánskom. Na konci júna sýrski vojaci vyhnali posledných bojovníkov Islamského štátu z provincie Aleppo a ponáhľajú sa na východ, kde IS už tri roky oblieha sýrsku posádku v meste Dajr az-Zaur.

Väčšina povstalcov je dnes izolovaná v provincii Idlíb, ​​kde prevládajú radikálni islamisti okolo bývalého frontu an-Nusrat. Menšie centrá odporu ležia východne od Damasku a severne od Homsu. Vojna ešte zďaleka nie je vyhraná, porážka povstalcov je však už zrejme len otázkou času.

Pred týždňom sa Asad objavil pri príležitosti konca ramadánu v mešite v meste Hama. Agentúra Reuters to označila za prejav jeho rastúceho sebavedomia, pretože tak ďaleko na sever sa od vypuknutia občianskej vojny doteraz ísť neodvážil. Asada môže tešiť aj fakt, že na jeho odchode už netrvajú ani Spojené štáty, ani nový francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Sýrčania sa pomaly vracajú domov

OSN na konci júna uviedla, že tento rok sa do svojich domovov vrátilo skoro pol milióna sýrskych utečencov. Medzi navrátilcami bolo 31 000 ľudí, ktorí pred bojmi utiekli do susedných krajín, a 440 000 vnútorných utečencov. Väčšina ľudí zamierila do provincií Aleppo, Homs, Hamá a do Damasku, teda do oblastí pod kontrolou režimu.

"Je to významný vývoj a výrazný počet osôb. Väčšina tých ľudí sa vracia, aby skontrolovala svoj majetok a zistila, ako žijú príbuzní. O bezpečnostnej situácii majú vlastnú predstavu, vidia skutočné alebo očakávané zlepšenie v oblastiach, kam sa vracajú," povedal podľa ČTK hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Andrej Mahecic.

V Sýrii žije mimo svoje domovy 6,3 milióna ľudí a ďalších päť miliónov je v susedných krajinách. UNHCR uskutočnil v minulých týždňoch medzi utečencami prieskum a zistil, že 80 percent z nich si želá vrátiť sa domov.

01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 03 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 04 - Modified: 2024-04-10 05:10:23 - Feat.: - Title: Kráľovi Karolovi III. odovzdali prvé bankovky s jeho podobizňou 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:18