TASR/AP
StoryEditor

Slovák pracujúci v Katare: Keď sa tu rozhodnú, tak si v Emirátoch ani neuvaria jedlo

03.07.2017, 17:01
Diplomatickú krízu Slovák pracujúci v Katare pocítil len v dvoch prípadoch.

Politická situácia a diplomatická kríza nemajú na každodenný život obyvateľov v Katare žiadny vplyv. "Všetko vyzerá ako obvykle. V obchodoch sa netvoria rady, ponúkajú dostatok rovnakého sortimentu. Katar je najvýznamnejším distribútorom plynu v regióne, susedné štáty si uvedomujú svoju závislosť," opisuje dianie v Katare v rozhovore pre Lidovky.cz Slovák Tomáš H. Jedinú zmenu zaznamenal na miestnom letisku, ktoré neobsluhujú aerolinky zo Saudskej Arábie a spoločnosť Emirates.

Prečo momentálne žijete v Katare?
Jazdím sem už šesť rokov pracovať, vždy dvakrát ročne na niekoľko mesiacov. Pracujem v energetickej spoločnosti, ktorá tu buduje energetickú sústavu, metro, železnice atď. Priletel som pred štrnástimi dňami.

Dotkla sa nejakým spôsobom diplomatická kríza Kataru s okolitými štátmi regiónu vášho každodenného života, alebo života bežných ľudí?
Absolútne nie, nie je to nijako dramatické. Diplomatická kríza podľa mňa nemá na každodenný život obyvateľov v Katare žiadny vplyv, aspoň nie na môj. Všetko vyzerá ako obvykle. V utorok som bol v obchode s potravinami, kde jazdíš normálne medzi regálmi ako na gondole v Benátkach. K dispozícii je obvyklý sortiment. Nikde sa netvoria rady, nikto nepanikári. Myslím si, že ide do istej miery o mediálny ruch. Tu je všetko v normále.

Krízu som pocítil v dvoch prípadoch. Klesla mena, ale nijako zvlášť. Katarský rial bol za 7 českých korún. Teraz stojí 6,3 koruny. A chceli sme sem dostať jedného inžiniera z Dubaja, čo bol trochu problém. Qatar Airways lietajú do Dubaja, ale Emirates nelietajú do Kataru. Nelietajú ani aerolinky zo Saudskej Arábie. Lietajú sem len Qatar Airways a Rusáci. Lietadlo, ktorým som letel, bolo naplnené len zo štvrtiny, lety sú tu dosť prázdne. Neviem, možno sem ľudia ani cestovať nechcú, ono sa tu nedá ani bohviečo pozerať.

Prejavila sa kríza v energetickom priemysle, teda v odbore, v ktorom v Katare pracujete?
Dlhodobo je tu energetika na vzostupe. Je tu toľko zákaziek, že ich nestíhame ani pokrývať. A čím ďalej, tým viac ich pribúda. Ide o dlhotrvajúci trend, nie je to záležitosť posledných mesiacov.

Ako na situáciu reagujú miestni? Je kríza hlavnou témou spoločnosti?
To bohužiaľ neviem. My to tu ani nerozoberáme, určite to tu nie je téma číslo jeden. Nesledujem žiadne médiá a neviem arabsky, takže neviem, o čom je v spoločnosti reč. Krčmy, ako ich poznáme, tu nie sú. Chodím každý deň na dlhé prechádzky, ľudia nevyzerajú, že by z toho boli nervózni. Ani to so mnou nikto neriešil. Dôležité je, že Katar je najvýznamnejším dodávateľom plynu v oblasti a jeden z najväčších na svete. Keď sa tu rozhodnú, tak si v Emirátoch ani neuvaria jedlo. Medzi Emirátmi a Katarom je veľký plynovod. Katar je strategicky dôležitá krajina.

01 - Modified: 2024-04-23 13:26:58 - Feat.: - Title: Vedenie Hamasu zatiaľ zostane v Dauhe, uistil Katar 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:11