Flickr/The National Crime Agency
StoryEditor

Britská polícia zabavila pod kanálom La Manche rekordný počet zbraní, obvinila Čecha a Poliaka

03.07.2017, 21:15
Autor:
ČTKČTK

Britské úrady zhabali na francúzskej strane tunela pod kanálom La Manche desiatky funkčných strelných zbraní a muníciu. Oznámila to dnes polícia. Podľa nej je to rekordné množstvo. Ručné zbrane, schované v aute, boli zrejme určené pre bežných zločincov. V súvislosti s nálezom zatkla a obvinila dvoch mužov, z ktorých jeden je podľa vyšetrovateľov Čech žijúci v Británii a druhý Poliak.

Na záťahu z minulej soboty sa podieľali detektívi z útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Scotland Yardu a z Národného kriminálneho úradu (NCA). Zbrane, zabalené do igelitu, boli podľa agentúry Reuters schované v špeciálne upravených častiach motora, ktorý dodávka prevážala.

Polícia podľa britskej tlače obvinila z dvoch trestných činov 59-ročného Poliaka a 23-ročného Čecha, ktorých dnes súd poslal do väzby. Poliak bol podľa serveru Sky News zatknutý na mieste a Čiech v britskom prístavnom meste Dover.

Polícia nemá pochýb o tom, že zbrane mali skončiť v uliciach Londýna. "Tam by spôsobili nešťastie a nepredstaviteľnú škodu," povedal zástupca polície Michael Gallagher.

Niekoľkodňové vyšetrovanie predchádzajúce zásahu ukazovalo na to, že k prevozu zbraní dôjde minulý víkend, uviedol Národný kriminálny úrad na svojej internetovej stránke. Túto informáciu dostala hraničná polícia pôsobiaca v obci Coquelles pri Calais, ktorá dodávku zaistila, ešte než vošla do tunela. Pri prehliadke vozidla policajti našli na miestach úkrytu v motore množstvo ručných zbraní kalibru 4 mm a 6 mm a muníciu.

Graham Gardner z NCA uviedol, že tieto zbrane síce nepatria k najväčším, ale dajú sa ľahko schovať a v rukách toho, kto by bol pripravený ich použiť, by boli smrtonosné.

V Coquelles bolo v súvislosti s nálezom zatknutých ďalších šesť Poliakov, štyri ženy a dvaja muži, polícia ich ale neskôr prepustila.

01 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 02 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:43