Reuters
StoryEditor

Splnila sa nočná mora USA? Kimov režim sa chváli, že otestoval medzikontinentálnu balistickú strelu

04.07.2017, 09:32
Autor:
redredČTKČTK
Totalitná Severná Kórea tak zrejme dosiahla kľúčový pokrok v naplnení svojho plánu ohroziť Spojené štáty.

Severná Kórea v utorok odpálila raketu zo západnej časti krajiny smerom na východ. Dopadla do Japonského mora. KĽDR tvrdí, že to bol vôbec prvý úspešný test medzikontinentálnej balistickej strely a pohrozila, že teraz môže zasiahnuť akékoľvek miesto na svete. USA však hovorí len o strele stredného doletu.

Strela Hwasong-14 letela 39 minút a dosiahla výšku 2802 kilometrov. Následne presne zasiahla svoj určený cieľ, citovala štátnu severokórejskú televíziu agentúra Reuters.

Americké tichomorské velenie predtým oznámilo, že zaznamenalo odpal rakety z územia KĽDR a že dráhu strely sledovalo po dobu 37 minút. Podľa americkej armády strela odštartovala v blízkosti leteckej základne asi sto kilometrov severozápadne od severokórejskej metropoly Pchjongjang.

Kľúčový pokrok v naplnení plánu

Totalitná Severná Kórea tak zrejme dosiahla kľúčový pokrok v naplnení svojho plánu ohroziť Spojené štáty, poznamenala agentúra AFP. Otestovaná raketa môže byť schopná zasiahnuť Aljašku, povedal zbrojný analytik citovaný agentúrou AP.

Podľa japonskej televízie NHK raketa zasiahla japonskú výhradnú hospodársku zónu. Japonská vláda incident ostro odsúdila a označila ho za jasné porušenie rezolúcií OSN.

Juhokórejský prezident Mun Če-in povedal, že podľa armádnej analýzy mohlo ísť o triedu medzikontinentálnych rakiet. Severná Kórea to neskôr potvrdila. Juhokórejský líder dodal, že je veľmi znepokojený správaním severného suseda, ktoré narušuje rezolúcie OSN a ignoruje medzinárodné varovania.

Raketa bola vystrelená len niekoľko hodín po tom, čo o problémoch s KĽDR telefonicky hovoril americký prezident Donald Trump s japonským premiérom Šinzóm Abem a s čínskou hlavou štátu Si Ťin-pchingom.

"Nemá nič lepšie na práci?"

Trump v prvej reakcii na Twitteri napísal: "Severná Kórea práve vypustila ďalšiu raketu. Nemá tento človek (severokórejský vodca Kim Čong-un) vo svojom živote nič lepšie na práci? Možno len ťažko uveriť, že Južná Kórea a Japonsko to ešte vydržia. Možno že Čína vyvinie tvrdý nátlak na Severnú Kóreu a raz navždy skoncuje s týmito nezmyslami!" Oficiálne stanovisko Biely dom zatiaľ nezverejnil.

KĽDR tento rok testovala niekoľko nových rakiet, podľa odborníkov aj výkonnú balistickú strelu stredného doletu, ktorá by v budúcnosti mohla dosiahnuť aj takých cieľov, ako sú americké územia ako Havaj či Aljaška. Bezpečnostná rada OSN potrestala Pchjongjang novými sankciami.

Trump sa koncom júna nechal počuť, že severokórejská hrozba vyžaduje rozhodnú reakciu. Vyhlásil, že čas trpezlivosti s jadrovými a raketovými testami KĽDR už skončil.

Šéf americkej Agentúry pre protiraketovú obranu (MDA) James Syring začiatkom júna označil technologický pokrok v severokórejskom vývoji balistických striel v uplynulých šiestich mesiacoch za veľmi znepokojujúci.

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 05 - Modified: 2024-04-11 10:36:26 - Feat.: - Title: Ruská nosná raketa Angara-A5 na tretí pokus odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:44