islamský štát vlajkaReuters
StoryEditor

Peklo v srdci Islamského štátu. Správy medzi matkou a dcérou ukazujú nepredstaviteľné zúfalstvo

05.07.2017, 18:00
Autor:
chocho
"Ak ma nedokážeš odtiaľto dostať, obávam sa, že môžem ukončiť svoj život."

Odlúčenie rodiča od dieťaťa nie je vo väčšine prípadov ľahké. Ak však matka musí nechať svoju dcéru napospas psychopatom, ide o niečo ťažko predstaviteľné.

Presne to teraz zažíva sýrska rodina. Matka v strachu čaká v holandskom meste Haarlem na správy od svojej dcéry, ktorá bojuje o prežitie v 3 250 kilometrov vzdialenej sýrskej Rakke kontrolovanej Islamským štátom. Rakka je v podstate hlavným mestom kalifátu.

Jediným spôsobom komunikácie matky s dcérou sú hlasové správy cez aplikáciu WhatsApp. Tie matka poskytla americkej spravodajskej televízii CNN, ktorá ich zverejnila na svojom webe. CNN upozorňuje, že mená ľudí v článku pozmenila kvôli ich ochrane.

40-ročná Wafa, ako matku v CNN pomenovali, utiekla z Rakky do Holandska v roku 2014. Svoju 23-ročnú dcéru, ktorej v CNN dali meno Maha, presviedčala, aby ušla s ňou. Tá sa však rozhodla, že zostane v meste so svojím manželom a 2-ročným synom Odaiom a sľúbila, že Sýriu opustí neskôr.

Maheinho manžela však náboženská polícia Islamského štátu popravila sťatím, pretože v jeho telefóne objavila správu adresovanú vojakovi sýrskeho režimu prezidenta Bašára Asada.

V súčasnosti, keď je Rakka v obkľúčení kurdských síl podporovaných koalíciou na čele so Spojenými štátmi, je únik z mesta ešte nebezpečnejší ako predtým. Správy od dcéry vyznievajú stále zúfalejšie.

Prečítajte si prepis ich komunikácie od januára tohto roka:

4. január 2017:
Maha (dcéra): Mami, Odai sa nakazili pitím otrávenej vody, podarilo sa nám dostať sa na pohotovosť, lekár mi povedal, že je preňho veľmi dôležité, aby pil čistú vodu, ale je ťažké ju tu nájsť. Mami, som zúfalá, neviem čo mám robiť. Prisahám, neviem.

5. január 2017:
Wafa (matka): Zlatko, pokús sa mu nájsť čistú vodu. Zlatko, daj mi vedieť, ako sa ti vodí. Nám postačí Boh, a ako vynikajúci On je ochranca (verš z Koránu, pozn. red.).

10. január 2017:
Maha (dcéra): Mami, som vyčerpaná a situácia je strašná, už nemôžem znášať tento život, môj syn je chorý a pre moje dieťa tu nie je žiadny liek, ani čistá voda, ani nič. Včera bolo naozaj ťažké nájsť mlieko.

Wafa (matka): Prisahám, miláčik, nie je nikto, s kým som nehovorila, aby si mohla prísť. Hovorím s médiami, hovorím s lekárom, hovorím s celým svetom.

...Ubehli viac ako tri týždne, kým mohla Maha odpovedať...

2. február 2017:
Maha (dcéra): Ahoj mami, prosím, daj mi vedieť, ako sa ti darí, dúfam, že dobre. Bolo veľmi ťažké dostať sa na internet, miesto, kde som našla sieť (internetová kaviareň) je ďaleko od miesta, kde žijeme. Neviem, či sa sem budem môcť vrátiť, môže to byť zatvorené.

Wafa (matka): Zlatko, pokúste sa odísť, pokúste sa odísť, pokúste sa ísť do inej dediny a čakať na riešenie, ako sa dostať do Turecka.

5. február 2017:
Maha (dcéra): Mami, prečo neodpovedáš? Prosím odpovedz. Prosím odpovedz mi. Povedz mi, ako sa ti darí.

6. február 2017:
Wafa (matka): Zlatko, odpovedala som, som s doktorom, neviem, kedy budeš môcť byť opäť online. Prečo by som ti nemala odpovedať moja duša, môj život. Vaša situácia ma dostala sem, svoj čas trávim v nemocniciach, užívam prášky na spanie a postihlo ma niekoľko nervových zrutení.

...Uplynul viac ako mesiac...

10. marec 2017:
Maha (dcéra): Mami, sľúbila si mi, že ma dostaneš z tohto pekla. Mami, mám nočné mory, sníva sa mi, že si po mňa prídu, aby ma zabili. Po tom, čo som ti poslala hlasovú správu, som všetko vymazala, pretože mám strach. Vidím ich (bojovníkov Islamského štátu, pozn. red.) všade. Som strašne vyčerpaná z tohto života.

Wafa (dcéra): Zlatko, prisahám, že nie je nikto, s kým som nehovorila, s lekármi, s právnikmi, s novinármi, na tomto svete nie je nikto, s kým som o tebe a Odaiovi nehovorila. Urobím aj nemožné, aby ste sa dostali von.

15. marec 2017:
Maha (dcéra): Mami, potrebujem sa vrátiť, nemôžem tu zostať, obávam sa, že ma zatknú. Mám strach, že mi ublížia ak zistia, že som ti poslala hlasové správy s podrobnosťami o tom, ako nebezpečné toto miesto je. Oni považujú za zločin hovoriť s ľuďmi mimo Rakku. Pokúsim sa znova dostať na internet.

Wafa (matka): Zlatko, kde si? Odpovedz mi. Zlatko, odpovedz mi. Chcem počuť tvoj hlas.

31. marec 2017:
Maha (dcéra): Mami, tu nie je nič, nemáme jedlo, ani vodu, ani elektrinu, nič. Oni majú všetko, čo potrebujú a majú skvelý život. Nám postačí Boh, a ako vynikajúci On je ochranca.

Wafa (matka): Viem, kto sú, synovia nečistých, ktorí sú príliš pyšní. Opovrhujem Daeshom a tými, ktorí ich k nám pustili.

...Kým Wafa opäť počuje svoju dcéru, prejdú takmer dva mesiace. Maha sa už presťahovala do inej oblasti Rakky...

23. máj 2017:
Maha (dcéra): Mami, odpovedz mi, mami, prečo neodpovedáš? Dnes sme sa presťahovali na iné miesto, neviem, kedy sa budem môcť znova dostať na internet, bojovníci Daeshu sú všade, obávam sa, že sa nebudem môcť vrátiť, aby som sa znova dostala na internet. Mám strach, Odai je vyčerpaný.

Wafa (matka): Zlatko, aj keď si myslíš, že toto je oveľa nebezpečnejšia oblasť, kde si teraz, neopúšťaj ju. Nezniesla by som, ak by som viac nepočula tvoj hlas.

26. máj 2017:
Maha (dcéra): Maj požehnaný ramadán mamička, želám ti to najlepšie (vzdychne si). Mami, som zúfalá. Dedina, do ktorej sme sa teraz presťahovali, je naozaj izolovaná a opustená a všetko je tu drahé, jedlo, zelenina, ovocie, mäso, kuracie, nemôžem si dovoliť mlieko pre Odaia. Vložky sú také drahé. Je naozaj ťažké, tak ťažké, získať mlieko pre Odaia.

Wafa (matka): Požehnaný ramadán, zlatko, želám si, aby si bola teraz so mnou, s tvojou cťou a dôstojnosťou. Snáď nás Boh opäť spojí. Teba a Odaia, nech ma Boh s tebou opäť spojí. To je môj sen. To je môj sen. Nemôžem stratiť viac ako teraz.

31. máj 2017:
Maha (dcéra): Dnes sme videli niekoho z náboženskej polície ako si oblieka samovražedný pás, veľmi krvácal, stalo sa to v dedine, v ktorej sme teraz. Neskôr odišiel, oni ho vzali, boli sme na smrť vystrašení.

1. jún 2017:
Maha (dcéra): Sme vyčerpaní. Obávam sa, že spácham samovraždu. Môj syn je chorý - sama som chorá a rezignovaná (plače). Od úsvitu až dovtedy, kým nejdem do postele, sa cítim takto.

2. jún 2017:
Maha (dcéra): Ahoj mami, ako sa máš … dostaň ma z tejto strašnej situácie; sme v hroznom stave. Som zničená, môj syn je unavený (plače). Prosím ťa, dostaň ma odtiaľto. Nemôžem veľa hovoriť. Nemáš ani tušenie, aká je naša situácia zlá. Dostaň ma preč, prosím. A Boh ťa odmení. Ak ma nedokážeš odtiaľto dostať, obávam sa, že môžem ukončiť svoj život. Budem ťa prosiť do posledného dychu, prosím, dostaň ma odtiaľto.

Wafa (matka): Ó, miláčik, viem, že si odišla od všetkého. Prisahám, že viem. Prisahám, ale nemám v rukách nič (plače). Prisahám, že tu zomieram, som unavená opakovaním tých istých vecí.

16. jún 2017:
Maha (dcéra): Mami, zachráň ma z tejto situácie. Zachráň ma. Zachráň ma. Žijeme v pekle, v pekle. Zachráň ma z toho. Môj syn je vedľa mňa. Zachráň ma, zachráň ma. Ak ma miluješ, zachráň si ma. Ak ma miluješ, zachráň si ma. Nenechaj ma v tejto situácii. (Nepočuteľné) Zachráň ma, zachráň ma.

Wafa (matka): Ó miláčik, nie je nikto, s kým som nehovorila. Hovorím s médiami, hovorím s lekárom aj s imigračným oddelením v Holandsku. Prosím, buď trpezlivá. Zlatko, prisahám, že ich presviedčam, aby som ťa zachránila.

18. jún 2017:
Maha (dcéra): Mami, skúšaj to, skús všetko. Skús všetko. Nemáme tu nič. Nemáme žiadne jedlo ani pitie. Situácia je (nepočuteľné). Mami, nie sú tu základné životné potreby. Skús všetko. Skúšaj to. Zachráň Odaia a mňa. Ak ma miluješ, pros všetkých - novinárov, lekárov. Skús všetkých.

Maha (dcéra): Môj syn je dehydrovaný, táto voda mu spôsobuje hnačku. Nie je tu žiadna výživa, skúšaj to, môj syn umiera pred mojimi očami. Skúšaj to, verím v teba, skúšaj to. Prosím, skúšaj to. (Nepočuteľné) To, čo robím, je veľké riziko, ale vzala som si to riziko na seba a poslala som to.

20. jún 2017:
Wafa (matka): Preklínam ich, zlatko, žijú si ako princovia, môžu si dovoliť čokoľvek. Sme jediní ľudia, ktorí trpia. Sme zničení. Sme mŕtvi.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:18