trump varšavaReuters
StoryEditor

Trump vo Varšave vyzval Rusko, aby prestalo podporovať nepriateľov Západu

06.07.2017, 14:00
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump dnes vo svojom prejave vo Varšave vyzval Rusko, aby prestalo podporovať nepriateľov Západu a režimy nepriateľské voči západným hodnotám a aby sa zapojilo do obrany celej civilizácie.

Trump zdôraznil, že okrem terorizmu čelí západný svet aj ďalším hrozbám v podobe propagandy, finančných zločinov a kybernetických útokov.

Poliakom poďakoval za prijatie amerických vojakov, ktorých označil za symbol záväzku Spojených štátov brániť východnú Európu. Šéfa Bieleho domu a jeho manželku Melanie na námestí Krasińských privítal dlhotrvajúci potlesk a skandovanie "Donald Trump" a "USA".

​Prejav začala Melania Trumpová, ktorá Poliakom poďakovala za vrelé prijatie. Trump potom Poľsko označil za krajinu, ktorá obohatila región, ale prostredníctvom Poliakov žijúcich v USA i Spojené štáty. Podľa Trumpa je Poľsko dušou i srdcom regiónu.

Poľsko označil Trump za "príklad pre všetkých, ktorí chcú slobodu". "Dejiny Poľska sú dejinami národa, ktorý nikdy nestratil nádej, nikdy nebol zlomený a nikdy nezabudol, kým je," uviedol Trump pred pamätníkom Varšavského povstania, ktoré 1. augusta 1944 vypuklo v poľskej metropole okupovanej nacistami.

Všetky členské štáty NATO musia plniť svoje finančné záväzky voči aliancii, zopakoval vo Varšave Trump. Zároveň uistil, že Spojené štáty veria v piaty článok aliančnej zmluvy o tom, že útok na jeden členský štát NATO je útokom na všetkých.

Trump ocenil Poľsko za to, že ako jeden z mála členov Severoatlantickej aliancie odvádza na obranu dohodnuté dve percentá výkonu ekonomiky. Dodal, že tvrdý postoj Washingtonu voči týmto záväzkom sa už prejavil v tom, že na spoločnú obranu pritekajú ďalšie miliardy dolárov, ktoré by štáty bez tlaku zo strany USA na armádu nevydali.

Pred začiatkom prejavu špeciálne prezident USA privítal bývalého vodcu poľského protikomunistického hnutia Solidarita a neskoršieho prezidenta z 90. rokov Lecha Walesu.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:54