StoryEditor

Osud lotyšskej vlády je neistý

15.03.2004, 23:00

Za normálnych okolností je prvých sto dní v politickej funkcii magickou hranicou a príležitosťou na podrobnejšie hodnotenie. V prípade nového lotyšského premiéra, päťdesiatdvaročného biológa Indulisa Emsisa, je však úspechom už to, že sto dní na čele kabinetu vôbec vydržal. Do histórie vstúpil ako prvý "zelený" premiér v Európe - inak veľké dôvody na oslavy nemá. Jeho trojčlenná vládna koalícia má v stočlennom lotyšskom zákonodarnom zbore už len 46 poslancov a jej osud je neistý. Preto si ani nedáva dlhodobé ciele. Jej aktuálne heslo znie: vydržať aspoň do historického okamžiku, ktorým bude vstup krajiny do Európskej únie 1. mája 2004.
Emsis bol najmenším spoločným menovateľom, na ktorom sa koncom minulého roka vôbec zhodla tesná parlamentná väčšina, zložená z kresťanských demokratov, ľudovej strany a zelených. Muž na jej čele bol pritom členom vlády v 90. rokoch už dvakrát - ako minister životného prostredia. Nikdy sa netajil svojím jasným proeurópskym a proatlantickým kurzom. V tom sa zhoduje i s terajšou prezidentkou Vairou Vikeovou-Freibergovou. Či sa však dožije vo funkcii aj triumfálneho 1. mája, je zatiaľ otázne.
Prvá skúška ohňom sa už črtá. Ľavicové zoskupenie ruskej menšiny v Lotyšsku Strana národnej harmónie totiž požaduje odstúpenie od školskej reformy, ktorú načrtol už skôr kabinet predchádzajúceho premiéra Einarsa Repseho. Jedno z jej ustanovení predpisuje školám, že minimálne 60 percent vyučovania musí prebiehať v lotyšskom jazyku. Z 2,4 mil. obyvateľov však až tretina patrí k ruskej menšine a tá spolu s Moskvou už viackrát protestovala proti takémuto porušovaniu ľudských práv.
Pre Emsisa bude prerokúvanie uvedeného zákona rozhodujúcou skúškou. "Normu nezmeníme," uviedol nedávno, "a to predovšetkým preto, lebo nemôžeme podľahnúť tlaku Moskvy.". Napriek tomu signalizuje v tejto ťažkej otázke pripravenosť viesť dialóg a už inicioval prieskum, prečo veľký počet mladých Rusov stále odmieta výučbu ruštiny. "Ak na odmietanie existujú objektívne dôvody, odstránime ich," sľúbil so značnou dávkou sebaistoty.
Ilúzie si však nerobí. Sám by považoval za úspech, ak sa terajšia lotyšská vláda udrží pri moci aspoň do 1. mája. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 19:21