baghdádíTASR/AP
StoryEditor

Islamský štát potvrdil smrť vodcu Bagdádího, oznámila iracká televízia

11.07.2017, 12:06
Autor:
ČTKČTK

Islamský štát potvrdil informáciu, že jeho vodca Abú Bakr Bagdádí je mŕtvy. Uviedla to iracká nezávislá televízia. O smrti Bagdádího informovalo bez dôkazov minulý mesiac Rusko.

O tom, že vodca teroristickej organizácie zomrel, informovalo už v polovici júna ruské ministerstvo obrany. Zabiť ho malo ruské letectvo. ​Informáciu v utorok priniesol portál Iraqi News.

Predstavitelia IS mali údajne krátke vyhlásenie v meste Tal Afar západne od dobytého Mósulu. Oznámili tam smrť svojho vodcu, nepovedali však, kto ho na čele teroristov nahradí. IS v ňom tiež vyzval svojich členov, aby pokračovali v boji o udržanie zvyšných území, ktoré ovládajú.

Voľba nástupcu bude podľa portálu viac ako zložitá, pretože v meste okamžite po vyhlásení prepukol chaos a boje medzi Bagdádího priaznivcami a odporcami. Nasledovalo masívne zatýkanie, islamisti tiež v mestečku vyhlásili zákaz vychádzania.

Iracké úrady podľa serveru nepotvrdili, že by IS v Tal Afare mal akékoľvek vyhlásenia, ale údajne k nemu došlo len deň potom, čo IS zrušil zákaz diskusií o Bagdádího smrti. Každému, kto o skone začal špekulovať, predtým pritom hrozilo päťdesiat rán bičom. Imám blízky Bagdádímu dokonca za to, že počas emotívneho kázania možnosť vodcovej smrti vytiahol, zaplatil životom.

Samozvaný Islamský štát stratil v týchto dňoch svoju poslednú strategickú baštu v Iraku - mesto Mósul, odkiaľ abú Bakr Bagdádí vyhlásil pred tromi rokmi na dobytých územiach v Iraku a Sýrii kalifát.

​Aj dnes ale pokračovali podľa agentúry AP sporadické boje na západnom okraji Starého mesta v Mósule. Agentúra Reuters uviedla, že IS sa podarilo dobyť značnú časť predtým už oslobodenej dediny Imám Gharb na južnom okraji Mósulu.

01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-04-29 13:17:08 - Feat.: - Title: Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi 03 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 05 - Modified: 2024-04-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 18:30