Reuters
StoryEditor

Prvá čínska zámorská základňa sa dočká posádky, do Afriky mieria vojaci

15.07.2017, 00:00
Autor:
fkafka
Lode s budúcim osadenstvom základne vyplávali z prístavu v Čan-ťiang v utorok.

Čína posiela prvú várku svojich vojakov do vojenskej základne vybudovanej vo východoafrickom Džibutsku. Zámorská stanica je pre najľudnatejší štát sveta vôbec prvou takéhoto druhu. Peking v posledných rokoch v Afrike hojne investuje do mnohých odvetví a vylepšuje tam vzájomné obchodné vzťahy.

Čína tvrdí, že základňa bude slúžiť pre udržiavanie mieru a humanitárnu pomoc v Afrike a západnej Ázii. Rovnako poslúži vojenskej spolupráci, námorným cvičeniam a záchranným misiám, uviedla podľa stanice BBC čínska štátna agentúra Sin-chua.

Priateľské vyjednávanie

Podľa agentúry vyplávali lode s budúcim osadenstvom základne z prístavu v Čan-ťiang v utorok. Nešpecifikovala však už, koľko vojakov a lodí do Džibutska vlastne mieri ani kedy bude základňa plne funkčná.

K dohode s východoafrickým štátom dospeli Číňania podľa svojich slov po "priateľskom vyjednávaní" medzi oboma krajinami. Stavba základne začala už v minulom roku.

Nie sú jediní

Nová základňa je vo svete vnímaná ako snaha vojensky pôsobiť v dôležitom regióne. Džibutsko, malá krajina v Africkom rohu, má totiž strategickú polohu pri frekventovanej námornej ceste, ktorá vedie z Červeného mora cez Adenský záliv do Indického oceánu.

Táto oblasť bola v posledných rokoch tiež neslávne známa častými prepadmi somálskych pirátov. Narozdiel od svojich susedov Eritrey, Somálska či Jemenu, ležiaceho na druhom brehu prielivu Bab-al-Mandab, je však Džibutsko politicky stabilnou krajinou.

Podľa článku čínskym štátom riadeného denníka Global Times je "hlavným cieľom čínskeho vojenského rozvoja zaistiť čínsku bezpečnosť a nie snaha ovládnuť svet". Plátok poukazuje tiež na to, že v zemi s necelým miliónom obyvateľov má v súčasnosti vojenské základne tiež USA, Japonsko a Francúzsko.

Masívne čínske investície

"Bezpochyby ide o prvé zámorskú základňu Čínskej ľudovo oslobodzovacej armády, ktoré bude hostiť vojakov. Nejedná sa o komerčné zásobovacie miesto. Je pochopiteľné, že tomu verejnosť v zahraničí venuje pozornosť, "uviedol denník podľa agentúry Reuters.

V roku 2015 na summite s africkými krajinami Čína sľúbila investovať šesťdesiat miliárd dolárov na rozvoj regiónu. Okrem toho, že sa Peking stal najväčším obchodným partnerom kontinentu, vynaložil tiež veľa peňazí na podporu miestnej infraštruktúry - napríklad na železnicu spájajúcu Džibutsko s hlavným mestom Etiópie Addis Abebou či železničné spojenie v Angole, Nigérii, Tanzánii a Zambii. Na oplátku africké krajiny do Číny dodávajú nerastné suroviny.

V roku 2015 navyše Čína začala svoju prvú zahraničnú mierovú misiu v Južnom Sudáne. Ako ale vtedy upozornila stanica BBC, Peking sa tým snažil v nestabilnej krajine ochrániť svoje ropné záujmy.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:58