islamský štát vlajka 2PA
StoryEditor

Volali ho "sniper kalifátu". Obávaného džihádistu z Británie záhadne zabili pri Mósule

14.07.2017, 19:04
Autor:
fasfas
Brit, ktorý sa pripojil k snaženiu teroristov o ovládnutie Blízkeho východu, si dal meno Abu Musa al-Muhadžer.

Teroristi z Islamského štátu (IS) prišli o svoju baštu v irackom Mósule a medzinárodná koalícia im nedáva spať ďalej. Západne od novo oslobodenej metropoly v meste Tal Afar bol podľa irackých médií zabitý jeden z najobávanejších ostreľovačov z radov džihádistov pôvodom z Veľkej Británie. Kvôli svojim schopnostiam bol nazývaný "sniper kalifátu".

Brit, ktorý sa pripojil k snaženiu teroristov o ovládnutie Blízkeho východu, si dal meno Abu Musa al-Muhadžer. Podľa irackého portálu Iraqi News ho ešte s ďalším džihádistom pôvodom z Austrálie prepadli neznámi strelci na okraji Tal Afaru, jedného z posledných a zrejme najväčšieho sídla držaného IS na území Iraku.

​Dvojica údajne držala stráž pri ceste smerujúcej do mesta, keď ju prepadli. Austrálčan bol zranený, britský džihádista však neprežil. "Abu Musa al-Muhadžer získal svoju slávu vďaka tomu, s akou ľahkosťou a presnosťou ovládal sniperskou pušku. Získal preto prezývku "sniper kalifátu"," uviedol irackému webu zdroj z Tal Afaru s tým, že mal na konte desiatky obetí.

Terorista z Británie patril k približne tridsiatke tých, ktorí z ostrovov odcestovali na Blízky východ, aby ukojili svoju túžbu po boji po boku džihádistov. Vraj sa počas svojho pôsobenia v Iraku dostal na jednu z vyšších dôstojníckych pozícií.

Islamský štát drží Tal Afar od roku 2014, kedy ho získal spoločne s Mósulom. Od tej doby slúži ako jedno z centier IS v Iraku. V súčasnosti je izolované od sýrskych dŕžav IS a po páde Mósulu je teraz na rade ako hlavný cieľ ďalšieho postupu irackej armády podporovanej náletmi amerických vzdušných síl.

​Správa o záhadnom zabití vysoko postaveného džihádistu neprichádza z Tal Afaru prvýkrát. V minulosti sa práve v súvislosti s týmto mestom hovorilo o veľkých sporoch medzi džihádistami, ktoré viedli k občasným správam o zabití dôležitých dôstojníkov teroristickej organizácie.

Minulý týždeň napríklad v meste popravili 200 turkménskych príslušníkov IS, pretože turkménsky duchovný rozširoval správy o smrti lídra IS Abu Bakra Bagdádího, hoci ešte neboli overené.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 05 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:58