putin kremeľReuters
StoryEditor

V Kremli pracujú na nadčasy. Márne hľadajú "obraz budúcnosti" pre Putinovu predvolebnú kampaň

17.07.2017, 14:44
Autor:
ČTKČTK

Kremľu sa ešte nepodarilo vytvoriť "obraz budúcnosti", ktorý by ruský prezident Vladimír Putin mohol predstaviť v predvolebnej kampani v prezidentských voľbách plánovaných na budúci rok. Ruskému denníku Vedomosti to potvrdil zdroj blízky administratíve prezidenta. Témou sa už údajne zaoberá desiatka skupín rôznych odborníkov.

Kampaň by mala načrtnúť politické ciele nového volebného obdobia pre rôzne sociálne skupiny. Podľa zdroja denníka v jej čele stojí triáda hesiel "spravodlivosť, úcta, dôvera", ktorá by mala popisovať princípy rozvoja Ruska.

Obrazom budúcnosti sa podľa zdroja z administratívy zaoberá desiatka skupín s rôznymi odborníkmi, medzi nimi napríklad Centrum strategického rozvoja bývalého ministra financií Alexeja Kudrina, dekan ekonomickej fakulty Moskovskej štátnej univerzity Alexandr Auzan alebo riaditeľ najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref.

"Konceptov je veľmi veľa a sú natoľko rozdielne, že je ťažké ich prepojiť - čo znamená, že je to ťažké (vytvoriť jednotný obraz) nie preto, že nemáme dobré nápady, ale pretože ich máme veľa," uviedol zdroj denníku.

Rusko ešte stále prechádza hospodárskou krízou, ktorá súvisí s aj konfliktom na východe Ukrajiny a vzájomnými sankciami medzi Ruskom a Západom. Kremeľ navyše znepokojuje stále silnejúci nespokojný hlas ruskej mládeže, ktorá sa v poslednej dobe aktívnejšie zúčastňuje protivládnych protestov.

"Podstata je v tom nájsť cestu z tiesnivého pocitu, že všetko končí a navyše veľmi zle. Indikátory rebríčku popularity prezidenta nič neukazujú vzhľadom na to, že hodnotia situáciu bez alternatívy: je to ako merať popularitu sardiniek naložených v paradajkovom pretlaku v obchode, ktorý nič iné nepredáva," cituje denník politológa Gleba Pavlovského.

Kremeľ podľa Pavlovského hľadá "obraz budúcnosti", ktorý by bolo možné predstaviť ako pekný obrázok, pretože ešte stále nepochopil charakter tejto krízy. "Hľadajú snímku pre predvolebný televízny seriál. Nejde o budúcnosť, ale o to nájsť dôvody, prečo by mal Putin vôbec kandidovať, keď jeho terajšie volebné obdobie končí smútkom," uviedol odborník.

Podľa politológa prezidentov tím predstaví banálny koncept, postavený na faktore strachu alebo nejakom darčeku od Putina. Pavlovskij tiež uviedol, že v krajine v súčasnej dobe neexistuje problém, k vyriešeniu ktorého je Putin potrebný.

"Predvolebná kampaň sa tak stáva úsilím o zachovanie jeho (Putinovho) blízkeho okruhu," dodal odborník.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:06