spojené arabské emirátyReuters
StoryEditor

Katarskú krízu mali rozpútať Spojené arabské emiráty, hackerským útokom na tlačovú agentúru

17.07.2017, 20:56
Autor:
ČTKČTK

Katar dnes oznámil, že súhlasí s článkom publikovaným v americkom denníku The Washington Post, v ktorom sa objavilo tvrdenie, že Spojené arabské emiráty (SAE) sa v máji zapojili do hackerského útoku na katarskú štátnu tlačovú agentúru.

Štátny tajomník SAE pre zahraničnú politiku Anvar Karkáš dnes naopak informácie v článku označil za nepravdivé, uviedla agentúra Reuters. Niekoľko arabských krajín s Katarom v júni prerušilo diplomatické styky a práve hackerský útok mal podľa The Washington Post na tomto kroku nemalý podiel.

Denník s odvolaním sa na americké spravodajské zdroje napísal, že kontroverzné citáty katarského emira šejka Tamima bin Hamada Sáního, ktoré sa v máji objavili na stránkach katarskej tlačovej agentúry a ktoré Katar vzápätí označil za falošné, boli výsledkom hackerského útoku, ktorý naplánovali Spojené arabské emiráty. Či SAE za útok niekomu zaplatili, alebo ho spáchali samy, podľa spravodajských zdrojov nie je jasné.

V správe katarskej agentúry sa vtedy objavilo, že emir kritizoval politiku Spojených štátov voči Iránu s tým, že "Irán je islamská veľmoc, ktorú nemožno ignorovať". Zároveň údajne povedal, že palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy "legitímne zastupuje Palestínčanov". Katar vtedy uviedol, že na agentúru zaútočili neznámi hackeri.

O dva týždne neskôr Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt vypovedali s Katarom diplomatické styky a zaviedli ekonomické sankcie. Zdôvodnili to tým, že Katar podľa nich podporuje niektoré teroristické skupiny a zbližuje sa s Iránom. Neskôr tieto krajiny spísali 13 požiadaviek, ktoré má Katar splniť, ak chce krízu vyriešiť. Katar ale obvinenia popiera a požiadavky považuje za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí.

"Informácie publikované v denníku The Washington Post odhalili zapojenie SAE a ich vysoko postavených činiteľov v hackerských útokoch na katarskú tlačovú agentúru," uviedla vo vyhlásení katarská vláda. "Článok celkom jasne potvrdzuje, že boli spáchané hackerské útoky," pokračovalo oznámenie. Štátny tajomník SAE Karkáš naopak odmietol, že by sa Spojené arabské emiráty zapojili do akéhokoľvek hackerského útoku a článok označil za nepravdivý.

01 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 02 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 03 - Modified: 2024-04-17 11:45:01 - Feat.: - Title: Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili 04 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 05 - Modified: 2024-03-30 12:19:40 - Feat.: - Title: Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom. Kandidát podáva trestné oznámenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:45