Reuters
StoryEditor

Ruský obchodník so zbraňami, známy z filmového hitu, si za mrežami posedí dlhšie. V cele vyrábal alkohol

19.07.2017, 09:34
Autor:
ČTKČTK

Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, odsúdený v Spojených štátoch na 25 rokov za mrežami za sprisahanie, si má odpykať navyše ešte 40 dní ako disciplinárny trest za to, že si v cele vyrábal alkohol. Uviedol to Butov právnik Alexej Tarasov, ktorý pokladá disciplinárne potrestanie svojho klienta za ďalšiu nespravodlivosť.

But podľa advokáta vyrábal v cele kombuču, teda ľahko perlivý fermentovaný nápoj vzniknutý z osladeného čaju, aby si liečil žalúdočné ťažkosti.

Populárne pitie

"V USA je to veľmi populárne pitie. Môj klient si ich pripravoval niekoľko mesiacov. Nápoj pili aj ďalší väzni, ako aj dozorcovia. Ale zrazu do cely vtrhla inšpekcia s nejakým zložitým prístrojom a vyhlásila, že Viktor vyrába alkohol. Ak tam (v nápoji) nejaký alkohol bol, tak išlo o stotiny či tisíciny promile. Ale aj tak ho zbavili istých výhod, ktoré si zaslúžil za dobré správanie, a pridali mu ešte 40 dní, "posťažoval sa právnik v denníku Izvestija.

Butovi podľa neho za iný disciplinárny priestupok v podobe telefonického rozhovoru s novinárom z televízie RT hrozí ďalšie predĺženie trestu, až o 54 dní. Mohol by tiež prísť o privilégiá, akým je možnosť telefonovať a nakupovať vo väzenskom obchode.

Nesúhlas Ruska

"To je rozhodne nepríjemné. V budúcnosti si môj klient bude musieť dvakrát rozmyslieť, či poskytne rozhovor ruským médiám, aby sa nevystavil negatívnym následkom," pripustil obhajca, akokoľvek tvrdil, že jeho klient sa maličkosťami nenechá zlomiť a že zniesol aj horšie veci.

Teraz päťdesiatročný But, ktorý sa stal predobrazom knihy a filmu Obchodník so smrťou, bol zatknutý v roku 2008 v Thajsku a neskôr napriek protestom Ruska vydaný do USA. K 25 rokom väzenia bol odsúdený v roku 2011 za sprisahanie s cieľom zabiť občanov USA, za obchodovanie so zbraňami a podporu teroristickej organizácie.

Pozrite si trailer k filmu Obchodník so smrťou:

Proti pilotom

Podľa obžaloby But na stretnutí s údajnými členmi kolumbijského povstaleckého hnutia FARC v Bangkoku súhlasil, že im predá 100 rakiet zem-vzduch a 5-tisíc pušiek AK-47. Za členov FARC sa vydávali americkí agenti, ktorí vraj Butovi vtedy tvrdili, že zbrane budú použité proti americkým pilotom pomáhajúcim kolumbijskej vláde.

But všetky obvinenia popieral. Moskva označuje proces za predpojatý a spolitizovaný a rozsudok za nespravodlivý. Najvyšší súd ale tento rok na jar odmietol žiadosť o nový proces.

Rusko tvrdí, že v súčasnosti je v USA väznených viac ako 30 ruských občanov, ktorí boli do USA deportovaní.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:30