Reuters
StoryEditor

"Nebudeme financovať diktatúru." Eurokomisárka hrozí, že Poľsku stopne miliardy z eurofondov

19.07.2017, 16:48
Autor:
ČTKČTK
Kvôli kontroverznému zákonu o najvyššom súde pohrozila česká eurokomisárka Věra Jourová Poľsku odobratím dotácií z európskych fondov.

V rozhovore poskytnutom dnešnému vydaniu nemeckého denníka Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) uviedla, že si nedokáže predstaviť, že by európski daňoví poplatníci chceli financovať zriadenie "nejakej formy diktatúry" v niektorej zo členských krajín. Poľsko podľa Jourovej systematicky odbúrava právny štát.

"Musíme hovoriť o dodržiavaní základných práv a zásad právneho štátu ako o podmienke, aby člen Európskej únie dostával peniaze európskych daňových poplatníkov," povedala eurokomisárka pre spravodlivosť v rozhovore poskytnutom NOZ.

Aby Nemci chceli financovať diktatúru?

Nedokáže si predstaviť, "že by napríklad nemeckí či švédski daňoví poplatníci chceli financovať zriadenie nejakej formy diktatúry v niektorom z ďalších členských štátov EÚ".

"Odstránenie dotácií je tvrdým krokom, ale musíme o tvrdých krokoch premýšľať," uviedla ďalej česká eurokomisárka. Zároveň zdôraznila, že by v prípade odobratia európskych dotácií nemohlo ísť o financie zo súčasného rozpočtového obdobia, ale až z budúceho, ktoré začína v roku 2021. Poľsko je zďaleka najväčším príjemcom európskych dotácií.

S naviazaním financií z fondov EÚ na dodržiavanie zásad právneho štátu by museli súhlasiť členské štáty. "Malo by byť v záujme všetkých členských krajín dodržiavať pravidlá, to je princípom zjednotenej EÚ," povedala Jourová.

Poľsko na pretrase v Bruseli

Európska komisia sa bude dnes zaoberať situáciou v Poľsku. Vypočuje si informáciu svojho prvého podpredsedu Fransa Timmermansa o novom vývoji v krajine, kde poslanci vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) prišli minulý týždeň s návrhom zákona, ktorý by fakticky podriadil najvyšší súd ministerstvu spravodlivosti.

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok prekvapivo pohrozil, že bude zákon vetovať, ak sa nezmení. V prvom čítaní poľskí poslanci však zákon schválili.

Podľa Jourovej teraz "veci v Poľsku sa vyvíjajú zlým smerom". "Sme svedkami systematického odbúravania právneho štátu v Poľsku, pretože sa ničí rovnováha medzi súdnou a výkonnou mocou," uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť.

O stave právneho štátu v Poľsku diskutuje komisia s poľskou stranou už od konca roka 2015.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:14