Facebook/Dagmara Przybysz
StoryEditor

"Hlúpa Poľka!" Mladé dievča sa v Anglicku kvôli xenofóbnym poznámkam obesilo v škole

19.07.2017, 17:30
Autor:
tehteh
Šestnásťročné dievča našli obesené na školských toaletách.

Podľa informácií britského denníka The Telegraph samovraždu spáchala pravdepodobne kvôli xenofóbnym poznámkam. Terčom spolužiakov bola pre svoj poľský pôvod, vyplýva zo stále prebiehajúceho vyšetrovania.

Šestnásťročná Dagmara Przybyszová, žijúca s rodinou v anglickom Redruth, si priala byť fotografkou. Na svoj život si však siahla 17. mája 2016. Policajti pri vyšetrovaní zistili, že dievča malo dlhodobé konflikty s niekoľkými svojimi spolužiačkami. Tie k nej smerovali svoje xenofóbne komentáre.

O svojich problémoch sa zverila svojmu priateľovi i matke Eweline. "Dagmara často hovorila o svojich problémoch, o tom, ako jej kto ublížil a hovoril jej nepekné veci," citoval Ewelinu Przybyszovú The Telegraph. Zo všetkých príbehov pochopila, že má problémy predovšetkým s jednou spolužiačkou, ktorá "jej hovorila rôznymi menami".

"Neviem, aké slová presne toto dievča užívalo," uviedla matka. "Tento najvážnejší incident prebehol len pár dní predtým, než Dagmar odišla navždy. Neviem, či boli tieto incidenty xenofóbnej povahy. Avšak môžem povedať, že niekoľkokrát o sebe počula iné hovoriť ako o ,hlúpej Poľke'," dodala. Rovnako sa domnieva, že na tom má možno väčšiu úlohu šikanovanie všeobecne, než xenofóbia.

Priateľ šestnásťročného dievčaťa Lewis Simpson uviedol, že s Dagmar chodili, rozchádzali sa a zase sa dávali dokopy zhruba dva roky. Uviedol, že mu o všetkých komentároch, ktoré musela počúvať, hovorila. Aj takých, ktoré ju vyháňali "do krajiny, odkiaľ pochádza". "Myslím si, že sa jej to trochu dotklo," povedal.

Zúfalé želanie

Na Cornwallskom súdnom dvore zaznel aj príbeh, ktorý sa stal len deň predtým, ako Dagmara zomrela. Na jednej zo svojich vyučovacích hodín sa dievča rozčúlilo a udrelo päsťou do steny. Niektoré spolužiačky sa jej totiž za niečo smiali. Jej strýko Tomasz Dobek ju potom viezol do nemocnice.

Počas cesty autom sa zmienil, že po ceste idú dve dievčatá v uniformách Dagmarinej školy. "Môžeš ich prejsť?" Vyšlo z úst dievčaťa. V tom momente ale strýko dievčin komentár nebral vážne.

Tiež sa zmienil o udalostiach nasledujúceho rána. Podľa jeho slov mu do práce Dagmara volala už o 6:20 hodín ráno. Nariekala, že si vzala nejaké prášky. Jej otec ju skontroloval a vyhlásil, že na nej neboli poznať žiadne fyzické známky toho, že by nejaké prášky naozaj zjedla. "Ak áno, tak by sme ju s manželkou nechali ten deň doma alebo by sme ju vzali do nemocnice," uviedol otec dievčaťa Jedrzej.

Škola si nebola vedomá vážnosti situácie

Zástupca školy Pool Academy, kde k incidentu došlo, Dale Collins síce nemohol byť pri súdnom vyšetrovaní, napriek tomu sa pre britský denník o udalostiach vyjadril. Tvrdil, že vedel o xenofóbnych komentároch, ktorým Dagmara čelila počas posledných mesiacov. Podľa neho ale boli ojedinelé.

Iná pracovníčka školy Susan Kentová povedala: "Podľa toho, čo viem, Dagmara o problémoch s xenofóbiou nikdy nehovorila, ani so mnou, ani s nikým iným."  V iný deň zase ale videla Dagmaru s modrinami. Ostatní učitelia opisovali Dagmaru ako priateľskú, šťastnú a športovo založenú. Často sa ale stresovala a obávala písomných testov a údajne mala aj starosť o to, či náhodou nemá dyslexiu.

Rodina žije v meste Redruth. Majú ešte mladšiu dcéru, ktorá navštevuje základnú školu Pennoweth Primary School, do ktorej pred ňou chodila aj Dagmara. V tamojšej škole sa obe veľmi rýchlo naučili anglicky, ale podľa denníka The Telegraph boli "prvé poľské deti, ktoré do školy chodili," zaznelo počas súdneho vyšetrovania, ktoré stále pokračuje.

01 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 02 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 05 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:29