Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Vlna kritiky na Donalda Trumpa. Špekuluje sa, že udelí milosť sebe samému

23.07.2017, 10:34
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump na Twitteri spomínal v súvislosti s ruskou kauzou aj o tom, že má právomoc kohokoľvek omilostiť.

Americký prezident Donald Trump v sobotňajšej sérii rozhorčených komentárov k vývoju vyšetrovania takzvanej ruskej kauzy, ktorá sa dotýka aj jeho rodiny, napísal na Twitteri, že hlava Spojených štátov má právomoc kohokoľvek omilostiť.

To ešte viac podporilo špekulácie, že Trump zvažuje milosť pre svoju rodinu, poradcov a dokonca aj pre seba. V noci na dnes však prezidentov právny tím uviedol, že sa touto možnosťou vôbec nezaoberá, napísala agentúra AP.

Moc prezidenta
"Každý sa zhodne na tom, že prezident USA má kompletnú právomoc poskytnúť milosť," napísal Trump na Twitteri v rámci sérii niekoľkých sobotných príspevkov, v ktorých kritizoval fakt, že vyšetrovanie ruskej úloha v minuloročných prezidentských voľbách mieri na neho a jeho rodinu, zatiaľ čo tábor jeho niekdajšej demokratickej rivalky Hillary Clintonovej je tejto veci ušetrený.

V tweetoch tiež pripomenul sporné počínanie Clintonovej, ktorá ako americká ministerka zahraničia používala na pracovné účely svoj súkromný e-mail.

V súvislosti s milosťami denník The Washington Post už vo štvrtok napísal, že Trump a jeho ľudia hľadajú spôsob, ako poskytnúť pardon svojim blízkym spolupracovníkom aj členom rodiny.

Americké zákony umožňujú prezidentovi udeliť milosť, a to dokonca ešte predtým, než je daný človek vôbec z nejakého zločinu obvinený, pripomenula BBC.

Trumpov tím to odmieta
Možnosť, že sa Trump vydá cestou milosti, znepokojila mnoho demokratických činiteľov. Hovorca Demokratickej strany označil spomínané správy ako mimoriadne znepokojujúce.

Demokratický senátor Mark Warner, ktorý je podpredsedom senátneho výboru pre tajné služby, poznamenal, že udelenie pardonu komukoľvek by bolo prekročením základnej hranice.

Člen Trumpovho právneho tímu Jay Sekulow ale novinárom povedal, že otázka milostí nie je na programe dňa. "Nevenujeme sa jej, pretože to nie je žiadna téma," vyhlásil. "Neviem, kto s tým prišiel. Nie je žiadny dôvod milosti udeľovať," dodal Sekulow s tým, že právny tím o tejto možnosti vôbec neuvažuje. 

Rodina Trumpa
Aféra s možným ruským ovplyvňovaním volieb siaha až k samotnému Trumpovi, obvineniam z nevhodných kontaktov s Rusmi totiž čelí jeho syn Donald Trump mladší a tiež zať Jared Kushner.

Trump mladší s Kushnerom sa vlani zišli s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Prezidentov syn tvrdí, že im Veselnická ponúkala kompromitujúce materiály na Clintonovú, nakoniec vraj ale nič nezískali.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 05 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:29