StoryEditor

Za zmätkami okolo schôdzky Abbás -- Šaron je vraj Arafat

29.05.2003, 00:00

Za zmätkami okolo druhej schôdzky palestínskeho premiéra Mahmúda Abbása a izraelského predsedu vlády Ariela Šarona treba údajne hľadať predsedu palestínskej samosprávy Jásira Arafata. Prípravu druhej schôdzky Šarona a Abbása sprevádzal chaos. Podľa spravodajcu agentúry AP to bolo jasné posolstvo, že Arafat, nie nový premiér, je smerodajnou osobou v mierových rokovaniach. Palestínčania totiž spočiatku presunuli stretnutie, ktoré sa malo pôvodne uskutočniť včera, aby mal Arafat šancu prerokovať izraelské návrhy s výkonným výborom Organizácie pre oslobodenie Palestíny. "Jeho manévrovanie je spôsob ako dať Spojeným štátom, Izraelu a Abbásovi najavo, že je to on, kto rozhoduje," povedal agentúre jeden z členov výboru, ktorý si želal ostať v anonymite.
Predstavitelia Izraela a Palestínčanov by sa mali podľa posledných informácií stretnúť napokon dnes. Výsledkom má byť spoločné vyhlásenie Ariela Šarona a Mahmúda Abbása o úplnom zastavení paľby, potvrdenie princípu palestínskeho štátu a opätovné uznanie štátu Izrael.
Summit by mal predchádzať budúcotýždňovej schôdzke amerického prezidenta Georgea W. Busha s oboma premiérmi za prítomnosti ďalších arabských predstaviteľov, ktorá sa uskutoční v jordánskej Akabe.
Palestínčania v otázke návratu utečencov nemienia ustúpiť, vyjadril sa Abbás pred stretnutím so Šaronom. Izraelská vláda síce s mierovým plánom súhlasila, o návrate utečencov však nechce ani počuť. Podľa Abbása to však nie je podmienka na vyjednávanie. V rozhovore pre denník Haarec, prvom pre izraelské noviny, ďalej povedal, že jedinou skúškou Ariela Šarona bude implementácia mierového plánu. "Nechcem ho súdiť podľa toho čo hovorí, alebo čo o ňom hovoria. Uverím mu až vtedy, keď bude realizovať cestovnú mapu." Palestínskemu premiérovi Američania údajne povedali, aby si nevšímal izraelské námietky voči mierovému plánu. "Sľúbili, že Šaronovi nedovolia, aby sa vyhýbal deklarácii o konci (izraelského) násilia, ako sa to žiada v prvom článku cestovnej mapy."
Aj izraelský premiér reprodukoval slová predstaviteľov americkej administratívy. Tentokrát týkajúce sa otázky židovských osád na okupovaných územiach Palestínskej samosprávy. Washington údajne chápe, že sa o nich nebude diskutovať v rámci cestovnej mapy, ale skôr v bilaterálnych rokovaniach. "Ilegálne osady sme rušili a budeme rušiť," povedal na zasadaní zahraničného a bezpečnostného výboru Knesetu, čím si medzi účastníkmi stretnutia podľa denníka Haarec vyslúžil smiech. Rokovania s Palestínčanmi chce viesť Šaron osobne. "Cestovná mapa ukrýva nebezpečenstvá, ale aj šance. Plánujem vyjednávať. Vyjednávač musí byť bdelý a sebavedomý. Keď budeme vidieť, že Palestínčania robia veci, ktoré ohrozujú Izrael a jeho bezpečnosť, neurobíme nič (pre mierový proces)," vyhlásil. "Očakávame, že Izraelčania pochopia, že aj keď sa objavia násilné incidenty, nesúhlasíme s nimi," tvrdí však Abbás.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:05