StoryEditor

Najhľadanejší terorista na svete bol u nás ako doma. Bála sa ho aj ŠtB

Takmer dvadsať rokov bol najhľadanejším teroristom na svete. Zabíjal policajtov, vyhadzoval do vzduchu stanice, unášal politikov.

Západné rozviedky po ňom márne pátrali, ochrannú ruku nad ním totiž držali komunistické vlády. Vrátane tej našej, československej. Narodil sa v roku 1949 vo Venezuele do rodiny zámožného právnika, ktorý dal svojim synom mená Vladimir, Ilich (Iľjič) a Lenin. Z Ilicha Ramíreza Sáncheza, alias Šakala, sa stal profesionálny terorista, ktorý unikal aj po tom, ako komunistické režimy padli. Chytili ho až v roku 1994 po banálnej operácii liposukcie a odsúdili na doživotie. „Dokonca aj ŠtB sa Carlosa bála,“ hovorí historik PhDr. Pavel Žáček, PhD. (47), ktorý o Šakalovom pobyte v Prahe pripravuje knihu.

Téma

Carlos alias Šakal si tento rok vo Francúzsku vypočul ďalší trest, za atentát z roku 1974. Má zmysel, že ho tretíkrát odsúdili na doživotie?
Je to trochu podľa amerického vzoru – „trikrát 99 rokov“. Ak prebiehali samostatné vyšetrovania a súdne procesy, tak by mali byť nejakým spôsobom ukončené. Najmä ak je to taká mediálne sledovaná osoba. Ako prvý globálny terorista patrí k ľuďom, o ktorých vzniklo nadpriemerné množstvo článkov, štúdií aj knižiek.

Kedy ste sa rozhodli vy, že o Carlosovi a jeho pobyte v Československu vydáte knihu?
Problematike medzinárodného terorizmu som sa venoval už v Ústave pre štúdium totalitných režimov (bol jeho riaditeľom v rokoch 2008 – 2010, pozn. red.).Už vtedy som požiadal spravodajské služby o odtajnenie niektorých materiálov, ktoré neboli odovzdané do Archívu bezpečnostných zložiek. Jednou z kľúčových osôb, ktorá sa v dokumentoch objavovala, bol Ilich Ramírez Sánchez, prezývaný Carlos. Keď som neskôr z Ústavu odchádzal, tak som si Carlosa vybral ako tému svojej habilitačnej práce. Tú pripravujem už od roku 2012, pretože sa dalo postupom času ku Carlosovi nájsť prekvapivo veľké množstvo materiálov. Doteraz som o ňom zhromaždil stovky strán.

Cestoval Carlos po všetkých krajinách bývalého sovietskeho bloku?
Ešte stále nevieme, ako sa pohyboval v Moskve, tvrdilo sa, že bol agentom KGB, ale nikde to nie je potvrdené, ani v materiáloch od Mitrochina (býv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
02. máj 2024 16:12