StoryEditor

Najväčšie lži o jedle

18.01.2018, 15:23
Autor:
redred
Chudnutie a diéta sa pravidelné každý január stávajú jednými z najčastejšie skloňovaných slov.

Ktorá diéta je najlepšia? Dať si na raňajky müsli, vynechať večere a jesť iba zeleninu alebo tmavé pečivo? A potom jedno pivo za odmenu, že ste to vydržali? Naozaj toto všetko platí, aby ste schudli? Doc. MUDr. MICHAL VRABLÍK, odborný garant iniciatívy Viem, čo jem a pijem v týždenníku Téma vyvracia mnohé mýty o tom, ako naozaj funguje naše telo.

Napríklad, „ pivo má taký vysoký obsah energie, že už len konzumáciou dvoch pív si človek pridáva ďalšiu polovicu porcie jedla navyše. Pivo okrem energie vo forme sacharidov obsahuje aj alkohol, ktorý je energeticky na gram hmotnosti dvakrát bohatší ako samotné cukry“, hovorí predseda Českej spoločnosti pre aterosklerózu. Navyše je podľa neho preukázané, že za istých okolností je práve pitie piva rizikovým faktorom pre vznik rakoviny hrubého čreva.

Aké sú to okolnosti? A čo v skutočnosti obsahujú „light“ nápoje alebo tmavé pečivo? Znie to zdravo, ale pravda je trochu inde. Celý rozhovor s docentom Vrablíkom si prečítate v najnovšom vydaní týždenníku Téma.

HN

menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 13:06