StoryEditor

Sex našich predkov. Pieseň Kohútik jarabý ukrýva silný erotický odkaz

29.01.2018, 15:00
Pri počúvaní slovenských ľudových piesní so silným erotickým nábojom sa aj dnes môžeme červenať.

Hoci sme otvorenejší, menej hanbliví a vo verejnom priestore vidíme veci, ktoré boli v minulosti tabu. Akí boli naši predkovia, keď prišlo na lásku či sex? Boli prudérni? Hrkútali si romanticky pod oblôčkom alebo išli priamo na vec?

Ako inak, erotika a láska mali svoje významné miesto aj u našich predkov, lenže kultúrne a sociálne normy boli kedysi úplne iné. Inak vyzeralo aj „rozprávanie“ o erotike, väčšinou bolo poeticky zašifrované, ukryté pred tými, čo sa s ňou stretnúť nemali. Napríklad do piesní.

Téma

Frivolný kohútik jarabý
V ľudových piesňach sa používala symbolika, ktorá zároveň slúžila ako druh istej cenzúry, aby skrytý význam pesničky pochopili len tí, čo ho pochopiť mali. Určite poznáte notoricky známu pieseň Kohútik jarabý, nechoď do záhrady, polámeš ľaliu, potom ťa zabijú... To je pieseň, ktorú moja generácia spievala v škôlke a na základnej škole na hodinách hudobnej výchovy.

Asi budete prekvapení, ale je v nej hlboko ukrytý erotický odkaz. Na prvý pohľad neškodná detská pieseň je nádherným príkladom ľudového šifrovania – kohútik ako symbol mužského pohlavného orgánu, symbolika záhrady je viac-menej jednoznačná a ľalia je symbolom čistoty a nevinnosti. Ružička, kvietok, vienok..., takto okľukou sa hovorilo o mladej žene, panne, ktorá bola v hľadáčiku mužov.

Vtipkovanie s erotickým či so sexuálnym podtónom alebo spievanie erotických piesní bolo možné len v určitých situáciách, pretože to bola v minulosti intímna záležitosť. Často sa takéto piesne spievali na svadbách.

Po určitom čase, keď už ľudia popili pálenku a atmosféra sa uvoľnila, svadobčania stratili ostych a nehanbili sa pustiť ani do šteklivých pesničiek. Obyčajne to bolo na záver svadby. Veď ak by niekto začal vyspevovať hneď na začiatku: „Ach, mamičko, svrbí ma...“ alebo „Zaspala, nečula, šturili jej medzi nohy kocura...“, považovali by ho vtedy, rovnako ako dnes, za hulváta.

Vedeli, ako na to
Erotickými piesňami si najmä muži doberali a „vábili“ ženy. Sex v priamej reči a v bežných rozhovoroch bol kedysi tabu, aj preto sa spievanie a v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
10. apríl 2024 09:44