StoryEditor

Chrípka zabíja a stále mutuje. Jej vírusy idú viac po mladých a zdravých

05.02.2018, 11:51
"Je najvyšší čas sa nechať očkovať, pokiaľ sa v tohtoročnej chrípkovej sezóne chcete tejto chorobe vyhnúť,“ radí odborník na toto ochorenie Jan Kynčl.

Je jedným z najpodceňovanejších ochorení vôbec, aj preto sa iba minimum ľudí proti chrípke necháva očkovať. Na chrípku a jej následky pritom ročne zomrie skoro dva razy toľko ľudí ako pri autonehodách. „Je najvyšší čas sa nechať očkovať, pokiaľ sa v tohtoročnej chrípkovej sezóne chcete tejto chorobe vyhnúť,“ radí JAN KYNČL (43), popredný odborník na chrípku a vedúci Oddelenia epidemiológie infekčných chorôb českého Štátneho zdravotného ústavu.

Očkovanie proti chrípke nie je práve obľúbené. Prečo?
Je to dané radom mýtov, ktorým ľudia veria. Často si tiež zamieňajú chrípku a nachladnutie alebo podceňujú závažnosť chrípkového ochorenia. Veria napríklad tomu, že aj keď sú zaočkovaní, tak aj tak ochorejú. V skutočnosti si ale mýlia chrípku s respiračným ochorením vyvolaným inými vírusmi, proti ktorým nie je toto očkovanie účinné. Očkovanie proti chrípke nechráni proti tomu, čo označujeme ako „prechladnutie“. HN

Prečo si tak často mýlime chrípku a prechladnutie?
Dosť je to dané nevedomosťou. Chrípka naozaj nie je bežné prechladnutie, ktoré človek zvládne „prechodiť“, aj keď ani to by, samozrejme, robiť nemal. A z toho pramení rad mýtov, ako o chrípke samotnej, tak o očkovaní proti nej. Veľa ľudí sa potom mylne domnieva, že očkovanie proti niečomu tak „banálnemu“ ako je chrípka, je zbytočné. To ale nie je pravda. Pri prechladnutí býva teplota obyčajne do 38°C, objavuje sa často nádcha, mierna bolesť v krku či miernejšie bolesti kĺbov a svalov.

Aj bolesť hlavy?
Bolesti hlavy sa pri prechladnutí vyskytujú zriedka. Liečba je jednoduchá a uzdravenie prichádza po pár dňoch. Naopak chrípku sprevádza vysoká teplota, aj cez 39°C, výrazné bolesti hlavy, bolesti v krku, dráždivý a vyčerpávajúci kašeľ. Veľmi silné sú bolesti kĺbov a svalov. Ochorenie je tiež sprevádzané celkovou únavou a vyčerpaním. U chrípky sú tiež časté komplikácie, ktoré môžu byť aj život ohrozujúce. Liečba potom môže byť komplikovaná a dlhá.

Aké sú komplikácie „obyčajnej“ chrípky?
Sú dvojaké, a to spôsobené priamo chrípkovým vírusom alebo druhotnou bakteriálnou infekciou. K vírusovým komplikáciám patrí primárna chrípková...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 16:05