StoryEditor

Samovražda, alkohol či predané medaily. Aj takto končia olympionici

12.02.2018, 08:42
Autor:
kabkab
Príbehy olympionikov nie sú vždy len pozitívne a inšpiratívne.

Olympijské hry ponúkajú stovky pozitívnych emotívnych udalostí, krásne príbehy športovcov, ale aj príbehy smutné, škaredé, smrteľné alebo také, ktoré nútia zamyslieť sa. Nemala africká šprintérka, ktorá zahynula ako imigrantka, keď sa plavila cez Stredozemné more, inú voľbu? A čo doviedlo olympijského víťaza, ktorý je dnes špičkovým lekárom a zachraňuje životy, k tomu, že zlatá medaila nemá pre neho žiadnu cenu, takže ju predal?

Chcel spáchať samovraždu
Plavec Michael Phelps (32) získal na olympijských hrách 28 medailí, je jedným z najlepších športovcov histórie a tento rok prekvapil vyhlásením, že chcel spáchať samovraždu. Povedal to počas diskusie o psychickom zdraví. „Po každých olympijských hrách som upadol do hlbokej depresie. Už som viac nechcel športovať. Už som nechcel ani žiť,“ vyjadril sa Michael Phelps, podľa ktorého bolo najhoršie po olympijských hrách v Londýne 2012. Teraz je šťastný, že to neurobil.

Smrť vo Vancouveri
Gruzínsky sánkar Nodar Kumaritašvili zomrel ako 21-ročný na tréningu počas zimných olympijských hier vo Vancouveri 2010. Zo záberov, ako vyletel zo sánkarskej dráhy a narazil do stĺpa vedľa nej, dodnes mrazí. Kumaritašvili miloval sánkarsky šport, pochádzal z rodiny, ktorá nebola veľmi bohatá, ale umožnila mu študovať, vďaka čomu už mal za sebou tri ročníky Gruzínskej technickej univerzity, a napriek nedostatku financií robila rodina všetko preto, aby mohol jazdiť na sánkach v pretekoch svetového pohára. Téma

Nebol to hviezdny športovec, nepatril medzi kandidátov na medailu, ale na zimné olympijské hry sa mu podarilo kvalifikovať. Bol 12. február 2010, v kanadskej sánkarskej dráhe Whistler Sliding Center severne od Vancouveru sa počas tréningu rútil dolu Nodar Kumaritašvili rýchlosťou vyše 140 kilometrov za hodinu. Bol to deň zahájenia olympijských hier, večer mal Kumaritašvili pochodovať vo Vancouveri s ostatnými športovcami na štadióne pri slávnostnom otvorení. V 49 sekunde jazdy vylet...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. november 2024 12:43