StoryEditor

Chudobných Francúzov šokovala bieda v slovenskej osade

03.05.2018, 12:00
Christine Pellicane (55) je francúzska herečka, ktorá sa rozhodla k svojej profesii pristupovať trochu inak.

Keď viedla divadelný ateliér v parížskej štvrti Belleville preslávenej značným počtom prisťahovalcov, napadlo jej, že založí divadlo a skúsi tak pomôcť problémovým deťom. Jej zverenci dokonca nacvičili hru Cigánka Lorda Stanleyho v slovenčine a prišli s ňou na Slovensko. Okrem Bratislavy vystúpili aj v Prešove, Kežmarku a rómskej osade v obci Rakúsy. Ako sa francúzske deti učili náš jazyk? A čo prežívali pri návšteve skutočnej rómskej osady?

U nás sú Rómovia najpočetnejšia menšina, ale zaujímalo by ma, či ich poznáte aj vo Francúzsku?
Poznáme Cigánov, ktorí žijú najmä na juhu Francúzska a severe Španielska už niekoľko storočí. Ale poznáme aj Rómov, ktorí k nám prišli z východnej Európy, hlavne z Rumunska a Bulharska. Myslím si, že práve o rómskej menšine panuje v spoločnosti veľa predsudkov aj u nás ich často spoločnosť odmieta. Ale mne sa vždy páčila revoltujúca časť ich nátury, ktorá ich núti kočovať.

Takže vo Francúzsku vnímate nejaký rozdiel medzi Rómami a Cigánmi?
Tých pôvodných Cigánov považujeme viac-menej za integrovaných medzi francúzsku populáciu. Rómovia sú v našej spoločnosti vnímaní hlavne ako problémoví rómski migranti. Sú to ľudia, ktorí prišli z bývalých socialistických krajín, z Balkánu. Prídu do Paríža a na ulici alebo v parku si postavia tábor. Jeden taký bol aj v parížskej štvrti Saint-Denis, ale mesto ho odstránilo. Bol zhmotnením ľudskej mizérie. Rómovia nemajú problém rozložiť sa na ulici pod vašimi bytovkami. Aj keď v konečnom dôsledku ich nie je veľa, máte pocit, že zaplavili celé Francúzsko.

Vo vašom predstavení majú Rómovia veľké tašky, v ktorých si nosia svoj majetok. Myslím si, že to je dosť výstižné. Ešte aj ten typ tašiek je presne taký, ako vídať v skutočnosti.
To nie je náhoda, naozaj to k nim patrí. V minulosti mávali Cigáni koče, v ktorých si niesli celý majetok, ale dnes ho majú v taškách. Nosia si všetko, ešte aj matrace, prikrývky, hrnce... V našom predstavení je tiež moriak, ktorý ťahá loďku, pretože hra nehovorí len o Rómoch, ale aj o ostatných migrantoch a mnohí z nich prichádzajú loďou po mori. Väčšinou sú to chudobní ľudia, ktorí potrebujú našu pomoc a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela 04 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 04:22