StoryEditor

Väčšina slovenských miest sa významne zmení. Prečo Prievidzi hrozí vyľudnenie?

01.06.2018, 11:27
Väčšina slovenských miest už dnes prichádza o obyvateľov a trend bude pokračovať.

Odborníci na demografiu vypracovali štúdiu, podľa ktorej bude do roku 2035 úbytok v niektorých mestách dramatický. Na vypracovaní štúdie sa podieľal BRANISLAV BLEHA (40) z Univerzity Komenského v Bratislave. Ktoré mestá prídu o najviac obyvateľov? Prečo mestá rapídne zostarnú, a ako sa v nich bude žiť? Čo to urobí s ich ekonomikou?

Ktoré mestá ste skúmali?
Všetky mestá s počtom obyvateľov nad 50-tisíc obyvateľov. Je ich desať, ale zaradili sme aj jedenástu Prievidzu, lebo pred pár rokmi patrila medzi mestá s počtom obyvateľov nad 50-tisíc, a je zaujímavá. V najbližších rokoch však čaká vypadnutie z tejto kategórie aj ďalšie mestá, čo je veľmi nepríjemné.

Prečo?
Keď vypadla spomedzi miest nad 50-tisíc koncom roka 2010 Prievidza, okamžite im to urobilo výpadok niekoľkých stoviek tisíc eur na podielových daniach. Obrátili sa aj na centrálne orgány s tým, že reálne ich viac ako 50-tisíc je, ale neuspeli. Keby aj, pád by prišiel tak či onak o pár mesiacov neskôr.

A ktoré mestá padnú pod 50-tisíc obyvateľov?
Ak sa trend potvrdí, prvý bude Poprad, za ním možno aj Martin. Ľudia však stále žijú v predstave, že ich mestá sa nemenia.

Ako to myslíte?
Keď som sa zbežne pýtal staršej generácie, koľko obyvateľov má ich mesto, mnohí povedali presný údaj, ale platný niekedy ku koncu osemdesiatych rokov, keď boli mestá prírastkové, keď sa k nim pričleňovali obce a prisťahovávali sa ľudia z vidieka v rámci industrializácie. Odvtedy sa však mestá zmenšovali.

Ako veľmi sa zmenšovali?
Napríklad už neplatí, že Prešov má vyše 90-tisíc obyvateľov, Banská Bystrica a Nitra už nie sú 80-tisícové mestá, to si ľudia pamätajú z minulosti, tie mestá sú už menšie. Problém tiež je, že sa mení veková štruktúra. Urobili sme prognózu, ako sa mestá budú vyvíjať ďalej, urobili sme tri scenáre – stredný a tiež horný – optimistický a dolný pesimistický, akési mantinely, cez ktoré by vývoj nemal ísť.

Čo vám vyšlo?
Že mestá budú rapídne starnúť. Do roku 1989 nasávali obyvateľstvo z vidieka, rástli. Lenže teraz sme sa z fázy urbanizácie presunuli do fázy suburbanizácie – sťahovanie obyvateľstva do zázemia miest, do dedín v okolí. Začalo sa to v Bratislave, lebo v dedinách okolo boli relatívne lacné vidiecke parcely, cena bývania bola nižšia, ľudia chceli žiť v inom ako mestskom prostredí.

Týka sa to už aj menších miest?
Dnes vidíme suburbanizáciu vo všetkých mestách nad 50-tisíc obyvateľov. Napríklad pri Poprade som si prešiel okolité obce a vidieť tam stavebný boom. Proces, ktorý sa začal v Bratislave, pokračoval v Košiciach, a posunul sa aj do menších miest. Suburbanizáciu už vidíme aj v menších 20- či 30-tisícových mestách a ich zázemí. Špecifická je Prievidza, tam nejde len o suburbanizáciu, ale aj o výraznejšie sťahovanie sa do vzdialenejších miest alebo do zahraničia.

Dnes však už vysťahovávanie sa naráža na limity...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 06:00:00 - Feat.: - Title: Páchli a šírili choroby. Tieto rieky museli z európskych miest zmiznúť, spravili z nich skládky odpadu 02 - Modified: 2024-02-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Rím, Tokio, Paríž či Istanbul. Pozreli sme sa, kedy počas roka je najlepšie navštíviť svetoznáme metropoly 03 - Modified: 2024-01-25 13:55:39 - Feat.: - Title: Situácia v slovenských mestách je z finančného hľadiska napätá až neudržateľná, varuje Rybníček 04 - Modified: 2024-01-18 09:05:34 - Feat.: - Title: Zostarne Čína skôr, ako stihne zbohatnúť? 05 - Modified: 2024-04-14 08:30:00 - Feat.: - Title: Je Oščadnica mesto či dedina? Spravte si kvíz s našimi obcami, ktorý zvládnu len skutoční machri
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 02:20