StoryEditor

Život v ríši obézneho rakeťáka. Čo sa skrýva za železnou oponou Severnej Kórey?

15.06.2018, 09:00
V dvadsiatich siedmich rokoch sa postavil do čela zrejme najuzavretejšej a najviac totalitnej krajiny sveta.

Podľa vzoru svojho otca i deda pokračuje teraz Kim Čong-un (34), vodca Severnej Kórey, v krvavom dedičstve: v porušovaní ľudských práv, v nelegálnom obchode so zbraňami a drogami, aj vo vražedných politických čistkách. Dokonca sa mu podarilo zostrojiť jadrovú bombu. Práve kvôli nej sa uskutočnilo stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Koreanista JAROMÍR CHLADA (40) objasňuje vzťahy v dynastii Kimovcov, ktorá krajine vládne už sedemdesiat rokov, aj to, čo sa skrýva za hermeticky uzavretou železnou oponou.

V utorok 12. júna sa Kim Čong-un stretol v Singapure s Donaldom Trumpom. Hlavnou témou bolo zastavenie severokórejského jadrového programu. Prečo by mal však Kim Čong-un „americkému imperialistovi“ vôbec načúvať?
Pretože Severná Kórea sa cíti byť americkou armádou už od konca kórejskej vojny ohrozená (po druhej svetovej vojne bola Kórea, dovtedy okupovaná Japoncami, rozdelená dohodou Američanov a Sovietov na dve krajiny. V roku 1950 sa komunistický sever pokúsil ozbrojeným vpádom na „americký“ juh o zjednotenie. Američania vyslali juhu na pomoc ştátisíce vojakov, kórejská vojna potom trvala až do roku 1953, pozn. red.). Všetko vyhrotila minuloročná „prestrelka“ Kim Čong-una s Trumpom (Kim sa začal vyhrážať útokom na Ameriku a Trumpa označil za choromyseľného, ten na jadrový program KĽDR odpovedal uvalením nových sankcií a Kim Čong-unovi, ktorého označil za „malého tučného rakeťáka“, pohrozil zničujúcim vojnovým útokom, pozn. red.). Kórejská vojna pritom zanechala v mysliach Severokórejčanov strašnú spomienku, bol to hrozný masaker (vo vojne bolo zabitých, zranených alebo sa stratilo asi 3,5 milióna ľudí, pozn. red.). Bolo zhodených vyše 600 000 ton bômb, navyše sa tam vo veľkom používal napalm. Takže KĽDR chce mať teraz istotu, že ich Spojené štáty nenapadnú.

Prečo by to robili?
Pretože kórejská vojna nebola formálne nikdy ukončená. Je uzavreté len prímerie, takže Severokórejčania sú vlastne do dnešného dňa s USA vo vojnovom stave. Amerika je pre nich hlavný nepriateľ a navyše majú jadrové zbrane a nosiče, schopné doletieť až na americké územie. A preto možno Trump so stretnutím súhlasil.

Nehrali v tom rolu aj sankcie, ktoré Amerika na KĽDR kvôli jadrovému programu uvalila?
Samozrejme. KĽDR čelí takým sankciám ako žiadna iná krajina predtým. Úplne sa jej uzavrel obchodný svet. Spojené štáty trestajú firmy, ktoré so Severnou Kóreou obchodujú, zakazujú im potom obchodovať s USA. Sankcie sú zo strany OSN a pripojili sa k nim aj Európska únia a Čína. Severná Kórea je potenciálne bohatá krajina, má veľa nerastného bohatstva, ale speňažiť ho nemôže. Podľa sankcií nesmie vyvážať uhlie, ani žiadne ďalšie rudy, ani zlato alebo iné kovy. Severokórejčania sú síce už desaťročia zvyknutí pohybovať sa v sivej ekonomike, pašujú veci, predávajú zbrane, ale aj tak už ich ekonomika začína trpieť. Kim Čong-un by teda rád zmiernil napätie.

Severná Kórea koncom mája zlikvidovala svoje hlavné jadrové testovacie stredisko pri obci Pchunggje-ri, kde uskutočnila všetkých šesť nukleárnych skúšok. Takže to myslí vážne?
Kim Čong-un sľúbil, že miesto zlikviduje vý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 04 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 05 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 13:10