StoryEditor

O zápaloch trochu inak. Ako môže strava ovplyvniť skryté problémy v tele?

29.07.2018, 00:00
Pocit únavy aj pri dostatku spánku, priberanie, problémy so štítnou žľazou, cukrovka či depresie. „Všetky tieto problémy môže spôsobovať skrytý zápal v tele,“ hovorí MUDr. DAVID FREJ, ktorý o tom napísal aj niekoľko kníh.

Pôvodne pôsobil ako internista, ale učarovala mu holistická a funkčná medicína. Dnes pomáha pacientom zbaviť sa dlhotrvajúcich zápalov, ale bez liekov. „Iste, brať lieky je pohodlnejšie. Moje metódy vyžadujú viac úsilia zo strany pacienta, ale bez toho sa to nedá.“

Vo vašej knihe Zápal - skrytý zabijak hovoríte o dvoch druhoch zápalov. Akútnom, ktorý je pre naše telo prospešný, a chronickom, ktorý nám, naopak, škodí.
Je to tak. Akútny zápal sa po niekoľkých hodinách, prípadne dňoch skončí a nastane vyliečenie. Ale niekedy sa akútny zápal zmení na chronický a pokračuje v našom tele ďalej. Ide vlastne o reakciu imunitného systému na nejaký stimul, napríklad toxín, alergén alebo infekciu. Tento chronický zápal môže pretrvávať mesiace aj roky a niekedy spôsobí ďalšie ochorenia, na ktoré sa príde trebárs aj po desiatich rokoch.

Desať rokov? A celý ten čas môže mať pacient v tele chronický zápal?
Áno. Môže byť veľmi mierny, takže si nikdy nič nevšimol. V angličtine sa tomu hovorí low grade inflammation. Je to zápal, ktorý trvá dlhý čas, ale nemá výraznejšie prejavy.

Takže pacient o ňom celý ten čas nemusí vedieť?
Môže sa stať, že sa zápal prejavuje, ale ľudia jeho prejavy ignorujú. Najčastejšie totiž ide o únavu, vyčerpanie, stratu energie.

Na to sa však dnes sťažuje takmer každý človek v produktívnom veku.
Áno, ale toto je neprirodzená únava. Spíte sedem a pol hodiny, ale aj tak sa ráno zobudíte unavená.

Aké ďalšie prejavy môže mať pacient so skrytým zápalom?
Medzi časté problémy tiež patria alergie, poruchy trávenia, bolesti kĺbov, kožné vyrážky, psychické problémy, choroby srdca, cukrovka a obezita. U žien býva častá znížená funkcia štítnej žľazy, migrény alebo vypadávanie vlasov. Muži prichádzajú s problémami s prostatou, prekysleným žalúdkom. Ale najviac pacientov mám práve so spomínanou únavou a stratou energie.

Ak mám tieto príznaky, čo by som mala spraviť? Dať sa vyšetriť pomocou CRP, teda testu z kvapky krvi, ktorý odhalí zápal v tele?
To je len jeden z mála markerov a častejšie ukazuje na akútny zápal. Je toho viac, čo by ste si mali dať vyšetriť – sedimentáciu (ďalší z laboratórnych vyšetrení z krvi na preukázanie zápalu, pozn. red.), biele krvinky, fibrinogén, cholesterol... Záleží na tom, akým smerom by sa diagnostika mala uberať. Vyšetriť totiž všetky protilátky a spraviť všetky možné krvné testy, to sa nedá. Bolo by to náročné a navyše by ste sa nedoplatili.

Takže odhaliť skrytý zápal je ťažké?
Niekedy áno. Keď človek dovtedy netušil, že má v tele zápal a aký, je to zložité. Chronický zápal sa totiž môže prejavovať naozaj rôznorodo. Napríklad pri psychických problémoch môže ísť o zápal mozgu. U nás vyšetrujeme pacienta podľa toho, či sa problém prejavuje na koži, na pečeni, na kĺboch...

Dajme tomu, že som unavená a vyčerpaná. Vtedy ma ako vyšetríte, či nemám zápal?
Spravím vám vyšetrenie metabolizmu – teda váženie, meranie krvného tlaku. Potom vám spravím alebo zanalyzujem testy a vyšetrenia – krvné a biochemické, ako sú spomínané CRP alebo sedimentácia. Ale tiež vám v niektorých prípadoch spravím imunologický rozbor, či nemáte poruchu imunity. Často totiž môže ísť napríklad o EB virózu, prípadne mononukleózu, o ktorej vôbec nemusíte vedieť.

Nedávno som bola na bežnej preventívnej prehliadke u všeobecného lekára, kde mi robili aj krvné testy. Tam by mi odhalili skrytý zápal, ak ho mám v tele?
Väčšinou nie. Všeobecný lekár vám pri preventívnej prehliadke, ak nemáte nejaké zdravotné problémy, spraví len základné testy. Napríklad imunologické a mnohé ďalšie bežne nerobí. Na druhej strane, keď sa na to myslí a lekár vie, že v tele by mohol prebiehať zápal, je možné vyšetrenie zamerať na skrytý zápal a odhaliť ho, tieto testy sú však drahšie. Veľa lekárov však nezameriava vyšetrenie týmto smerom.

Prečo sa na to nezamerajú? Je dokázaná spojitosť medzi ochoreniami, ktoré ste vymenovali, a skrytým zápalom v tele?
Jednoznačne je dokázaná. Existujú tisícky štúdií, ktoré spojitosť preukazujú. Toto nie je nejaká nov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 03 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 04 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 05 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 04:44