StoryEditor

Staré šifry čakajú na rozlúštenie. Prečo nedokážeme pohnúť s niektorými dávnymi nápismi či jazykmi?

07.09.2018, 15:50
Niektoré záhady odolávajú lúštiteľským pokusom aj storočia.

Žijeme v supermodernej dobe, keď sa bez mobilu či počítača nepohneme. Každú bežnú webovú stránku si môžeme dať jedným kliknutím preložiť a online slovníky desiatok jazykov sú nám neustále k dispozícii. Ako je potom možné, že so všetkou touto technikou a softvérom nedokážeme pohnúť s niektorými dávnymi nápismi, jazykmi či symbolmi?

​Prečo to nie je také jednoduché, ako sa zdá v dobrodružných filmoch, kde hlavný hrdina na počkanie číta nápisy v hrobkách, lúšti staroveké nápovede a objavuje dobre skryté poklady? A položili ste si niekedy otázku, či je ešte vôbec čo skúmať a objavovať, keď žijeme v časoch umelej inteligencie porážajúcej človeka v šachu či iných náročných úlohách? Veru áno! 

Niektoré záhady odolávajú lúštiteľským pokusom aj storočia. Ak si náhodou myslíte, že lúštenie dávno vymretých jazykov a nepoužívaných písiem nemá príliš veľký zmysel, opak je pravdou. Práve záhady, aké predstavujú nevylúštené jazyky a písma, pomáhajú pri zlepšovaní a overovaní softvérov využívaných pri prekladaní webových stránok z jedného jazyka do druhého tak, aby sa tieto preklady stali prirodzenejšími a efektívnejšími.

Áno, aj vďaka starovekým písmam a jazykom bude google prekladač čoskoro efektívnejší. Ako sa lúštia dávno mŕtve jazyky, písma a záhady s nimi spojené? Je to cesta viac než vzrušujúca, potrebujete sa na nej však obrniť nielen obrovskou trpezlivosťou, ale aj riadnou dávkou šťastia. V neposlednom rade tiež veľkým množstvom vedomostí z viacerých vedných odborov.

Ako sa lúštilo v minulosti

Ako sa lúštili neznáme písma a jazyky v časoch, keď ľudia nemali k dispozícii počítače, dokonca ani inú rýchlu komunikačnú techniku? S ostatnými lúštiteľmi či inými odborníkmi v danej oblasti sa dalo komunikovať na diaľku len písomne a trvalo to týždne. Kým sa človek dostal k najnovším objavom a publikáciám, zabralo to v lepšom prípade mesiace, ale zvyčajne aj roky. Práve to bol dôvod, prečo si lúštenie vyžadovalo dlhý čas a rovnako dlho trvalo aj overenie a uznanie rozlúštenia. Medzi najslávnejšie, samozrejme, patrí správne prečítanie egyptských hieroglyfov mladým francúzskym učencom Champollionom či prelomenie mlčania lineárneho písma B.

Lúštenie neznámeho textu je jedným z mimoriadnych výkonov ľudského intelektu. Náročných situácií, pred ktoré sa lúštitelia môžu dostať, je nekonečne mnoho. Môžu objaviť dokument alebo nápis vyhotovený v písme, ktoré poznajú – záhadou je však jazyk textu. Medzi takéto patrilo chetitské klinové písmo či písmo Etruskov. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-22 11:08:02 - Feat.: - Title: Kazmova šifra o milión dolárov pobláznila Česko. Na jeho film chodia ľudia len kvôli nápovedám 02 - Modified: 2018-09-04 12:46:37 - Feat.: - Title: Najzáhadnejšia kniha sveta. Stáročia odoláva dešifrovaniu, nepomohli ani počítače
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 04:50