Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
14.10.2018, 00:00

Sviečková verzus bryndzové halušky. Je lepšia česká alebo slovenská kuchyňa?

V čom sa líši česká a slovenská kuchyňa a ktorá je lepšia.

Sviečková verzus bryndzové halušky. Je lepšia česká alebo slovenská kuchyňa?
Zdroj: MAFRA/David Neff

Človek sa nemusí vyučiť a napriek tomu si môže aspoň chvíľu pripadať ako profík. Kuchárske kurzy ponúkajú rôzne školy, v niektorých varia aj slávne mená, inde vás zase pozvú vyhlásení šéfkuchári do svojho podniku. A tém je nepreberné množstvo, od prípravy steakov, sushi cez sofistikované omáčky až napríklad po punkový streetfood. Ja som prijal pozvanie od Slováka PAVLA PAVLÍKA (39), ktorý velí pražskej zážitkovej reštaurácii Benjamin. Čo som sa naučil? A ako si vedú česká a slovenská kuchyňa, keď sa postavia proti sebe?

​Vnútri ušných lalôčikov má krúžky, na tvári bujné fúzy a bradu. Vizážou pripomína čerta. Keď sa zamračí, ide z neho trochu hrôza. „Ale je to milý chalan z dediny pod Tatrami,“ hovorím si v duchu, keď mi podáva ruku. Prišiel som k nemu do učenia. Tri hodiny ma nechá pozerať popod ruky a občas mi niečo zadá. Pavol Pavlík je v súčasnosti zrejme najlepší slovenský kuchár pôsobiaci na českom území...

Reštauráciu Bistrot 104 tento rok doviedol k oceneniu Bib Gourmand, čo je taký predstupeň michelinskej hviezdy, sľubujúci kvalitné jedlo za rozumnú cenu. Skôr než nálepka od komisárov doputovala k majiteľom pražského bistra, s úspešným šéfkuchárom sa rozlúčili a za krátky čas nato reštauráciu zavreli. Pavol Pavlík sa presunul len o kilometer ďalej, teraz svojou potetovanou rukou velí pražskej zážitkovej reštaurácii Benjamin a raz mesačne organizuje kurz varenia pre verejnosť.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.