StoryEditor

Predpovedal tanky, stíhačky aj jadrovú bombu. Frustrovalo ho, že jeho katastrofické vízie sa vyplnili

21.10.2018, 00:00
Autor:
mafmaf
Herbert George Wells sa zapísal do zoznamu geniálnych vizionárov.

Anglický spisovateľ Herbert George Wells (1866 – 1946) si vyslúžil prezývku „otec sci-fi“. Spolu s francúzskym spisovateľom Julom Vernom (1828 – 1905) patrí k tým vizionárom, ktorí dokázali geniálne predpovedať, akým smerom sa bude civilizácia vyvíjať.

​Nemali sa radi. „Ja stojím na základoch fyziky. On fabuluje. Ja sa na Mesiac dostanem na delovej guli vystrelenej z dela, a na tom nie je nič vymyslené. On letí na Mars v lodi, vyrobenej z kovu, ktorá nepodlieha zákonom zemskej gravitácie. Vskutku zábavné! Ukážte mi ten kov! Nech pán Wells takú loď vyrobí!“ O 38 rokov starší Francúz Jules Verne bol svojimi výpadmi proti anglickému konkurentovi známy. Ale nechajme bokom sto rokov staré spory. Obaja dokázali vidieť niekoľko desiatok rokov dopredu. Bohužiaľ.

Tank, stíhačky, jadrová bomba

Tak napríklad tank. Zbraň, ktorá tvorila a prepísala dejiny a stala sa jedným z najväčších zabijakov 20. storočia. Wells ho opisuje v poviedke Obrnenci už v roku 1903. Ba čo viac, jeho vznik priamo ovplyvnil.

Po vypuknutí prvej svetovej vojny v roku 1914 to bol vtedajší britský minister pre výrobu vojnového materiálu Winston Churchill (neskorší premiér), kto inšpirovaný čítaním Wellsa nechal novinku zostrojiť a zaviedol ju do armády. Autor myšlienky sa mu vtedy dokonca osobne ozval a navrhol vylepšené pásy, vďaka ktorým potom tanky nezostávali za...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 16:00