StoryEditor

Krajina, kde má typická dedina niekoľko stoviek tisíc obyvateľov

28.10.2018, 00:00
​Rozmanitosť Indie slovami ťažko opísať, jej farby, vône a ľudia našinca v tom lepšom prípade zaskočia, v tom horšom rozčúlia.

Prezident Módí zaviedol prísnu prohinduistickú politiku. Niektorí to vnímajú ako taktiku vytvoriť unilaterálny štát, postavený na hinduistických princípoch. Napríklad zákaz zabíjať kravy, ktoré sú v hinduizme vnímané ako matky národa, je priamo namierený proti moslimom, ktorí s hovädzinou podnikajú a konzumujú ju.

​Rozmanitosť Indie slovami ťažko opísať, jej farby, vône a ľudia našinca v tom lepšom prípade zaskočia, v tom horšom rozčúlia. Prísna bezpečnosť pri vstupe na letisko sa bije s neohľaduplným spôsobom jazdenia, pri ktorom sa ruka z trúby ani nepohne. Indovia majú v sebe neutíchajúce nutkanie stále sa posúvať dopredu. Pri takom množstve ľudí je konkurencia nekonečná a len tí najvytrvalejší a najinteligentnejší to úspešne dotiahnu na vrchol. Či už zjednávanie ceny, alebo kúpa lístka na metro, Indovia sa budú neodbytne snažiť obísť čo najlepšie.

To sa nejako spraví

Ja som sa časom naučila, že bez správnej miery drzosti sa ďaleko nedostanem, a len čo som pristúpila na ich hru, každodenné situácie začali byť zábavou. Pri akomkoľvek vyjednávaní si Indovia síce zachovávajú rešpekt úctivými osloveniami sir a madam, no vo svojej tvrdohlavosti nepopustia. Našinca najviac popletie indické potrasenie hlavou, ktorého zmysel je raz áno a niekedy nie a dá sa pochopiť iba na základe situácie, v ktorej sa ocitnete. Indická nátura je pre mňa zachytená pojmom jugaad, ktorý v jazyku hindi opisuje vynaliezavosť Indov aj v tých najbizarnejších situáciách.

Ľudia tu majú neuveriteľnú schopnosť improvizovať, aby našli okamžité, často spočiatku nepravdepodobné riešenia na problémy, ktorých je v krajine viac než dosť. Niekedy je to zmajstrovanie jednoduché...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 04 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. apríl 2024 22:59