StoryEditor

Nebozkávajte deti na ústa. Toto je 12 mýtov o zuboch

14.12.2018, 13:18
Autor:
Dan HimičDan Himič
Jablko namiesto zubnej kefky je mýtus, upozorňuje známa stomatologička Irena Lacková.

Všímate si zuby ľudí aj mimo práce v ordinácii?
Absolútne. Od malých detí po úplne starých ľudí, hoci aj v obchode, keď sa na mňa usmeje predavačka. Kazy, samozrejme, nevidím, ak nemá pokazené predné zuby, ale viem napríklad rozlíšiť, či má niekto mostík alebo dobrú protézu. (smiech)

Životná úroveň obyvateľstva sa odráža aj na stave chrupu. Človeka „zo západu“ ešte stále rozoznáme aj vďaka tomu, že má zuby zvyčajne v poriadku. Ako sú na tom Slováci?
Dosť zle. Napriek tomu, že sa posledných dvadsať rokov veľmi búši do prevencie, správneho čistenia zubov a pomôcok dentálnej hygieny, je to stále slabé. Mnohí totiž majú pocit – ale čo tam zuby... Je zopár ľudí, čo si to uvedomujú, ale veľká väčšina, podaktorí aj vysokoškolsky vzdelaní, si zuby čistia len akosi kozmeticky. Vezmú kefku, podľa možnosti veľmi tvrdú, a horizontálne si vydrhnú predné zuby. Lenže takto očistia iba viditeľnú časť zubov. Časti, ktoré sa naozaj najčastejšie kazia sú pritom medzizubné priestory a krčky zubov, to je tam, kde zub „vstupuje“ do ďasna.

Aké to má následky?
Oblasť krčkov je veľmi citlivá na zaobchádzanie, sklovina je tam veľmi jemnučká a tenučká, má doslova hrúbku hárku papiera. Keď sa zuby čistia nielen tvrdou kefkou, veľkým tlakom, ale aj bieliacimi pastami, ktoré sú abrazívne – brúsiace, tak sa krčky doslova zbrúsia.

Kedysi školáci chodievali na pravidelné prehliadky k zubárovi povinne. Ako je to dnes? Nechýba to?
Deti mávali prehliadky dvakrát do roka a šesťkrát do roka sa robila povinná fluoridácia. Od pol roka veku dieťaťa sa podávali fluoridové tablety, ktoré automaticky predpísal detský lekár. Dnes ich sčasti nahrádzajú pasty s obsahom fluoridu a existujú aj gély, ktoré sa používajú raz za týždeň. Ja osobne nie som za extrémnu fluoridáciu, som skôr za pravidelnú hygienu. Podstatné je mechanické odstránenie povlakov zo zubov, pretože môžete mať pastu hoci aj zo zlata, ale pokiaľ sú zuby obalené povlakom z potravín, baktérií a buniek zo slizníc, tak sa aktívna látka z pasty nedostane tam, kam má, takže vlastne fluoridujete vodovodné potrubie.

Niektorí zastávajú názor, že ak si dajú žuvačku, nemusia si čistiť zuby. Môže teda žuvačka nahradiť kefku a pastu?
Žuvačka zvyšuje produkciu slín. Takže, ak sa najeme a dáme si žuvačku, urýchli sa proces tvorby slín. To však neznamená, že by sa tým zuby umyli. Pomocou slín sa však riedia produkty, ktoré v ústach po jedle zostali – zneutralizuje sa pH.

Máte veľa pacientov, ktorí návštevu u vás odkladajú zo strachu alebo nedostatku času?
Sú takí. Ani nie preto, že by sa báli, ale sú skôr zaneprázdnení, tak si povedia, že ešte to tak nebolí a potom prídu, až keď je to naozaj nutné.

Ako upokojíte pacienta, ktorý sa bojí?
Poviem mu pár vtipov. (smiech) A deťom vravím, aby spievali – hmkali, stačí iba melódia. To veľmi pomáha.

Mnohí sa zubára boja najmä pre bolesť. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: „Hollywoodsky úsmev“ z Turecka nemusí vydržať. Korunky vypadajú a zo zubov zostanú len zbrúsené pahýle 02 - Modified: 2024-01-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Kanye West na sebe vylepšuje, čo sa dá. Nechal si odstrániť zuby, ktoré teraz nahradil titánovou protézou za 850-tisíc 03 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Fakty a mýty o zuboch. Lekár radí, ako sa o ne správne starať 04 - Modified: 2023-12-23 20:33:09 - Feat.: - Title: Umývanie zubov znižuje výskyt zápalu pľúc u hospitalizovaných pacientov, na "JISke" sú kratšie 05 - Modified: 2023-12-08 08:38:20 - Feat.: - Title: Názor: Pribúdajú nekompetentní a nekvalifikovaní zubní technici
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
15. apríl 2024 13:29