Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
01.06.2019, 00:00

Najlepší med: Robí sa aj na Slovensku, ako ho rozoznať?

  • Slovenský med patrí k výborným produktom, včelári s ním vyhrávajú aj svetové súťaže, napriek tomu sa mnohí z nich nevedia prezentovať a predávajú ho pod cenu.
  • Ing. JURAJ MAJTÁN, PhD. (40) z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied sa medu venuje na vedeckej úrovni a hovorí, že používať slovenský špičkový med ako sladidlo do horúceho čaju alebo do pečenia, je veľký hriech.
  • A dopúšťame sa ho možno práve preto, že ho získavame za pomerne smiešne sumy.
Najlepší med: Robí sa aj na Slovensku, ako ho rozoznať?
Zdroj: HN Peter Mayer

Naozaj platí, čo sa hovorí, že slovenský med je kvalitný?
Ten priamo od včelárov určite kvalitný je. No nie med zo supermarketov, ktorý ma na poháriku slovenskú vlajočku, a hovoria, že je kvalitný slovenský, ale je len balený na Slovensku.

Je kvalitného medu dosť?
Medu je všeobecne málo a spotreba dosť výrazne stúpa. Kedysi sme spotrebovali priemerne 0,3 kila ročne na osobu, v súčasnosti 1,7 kilogramu, no včelárov je o polovicu menej ako pred rokom 1989. Vtedy sa aj veľa kočovalo, včelstvá sa prenášali a bol zabezpečený odbyt medu. Existoval štátny podnik, ktorý vykupoval včelie produkty, a napríklad aj Slovakofarma brala propolis a materskú kašičku do rôznych krémov. Ľudia si pomáhali, ako sa dalo, tak si včelárením privyrábali, ale dnes to tak už nie je.

Kedy sa to zmenilo?
Zlom bol v deväťdesiatych rokoch. Včelárstvo je síce opäť na vzostupe, ale stále máme len polovicu stavu, aký bol predtým. Horšie je, že priemerný vek včelárov je 62 rokov.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.