StoryEditor

Slovenská kuchyňa dostala dva silné šoky a bryndza nie je pôvodne naša, tvrdí odborníčka

14.06.2019, 14:44
Majú Slováci obľúbené chute? Obohatilo našu gastronómiu aj socialistické stravovanie?

Ako by sa dala rozdeliť história slovenskej gastronómie?
Dá sa rozdeliť na slovanské obdobie, teda staršiu históriu v období raného stredoveku. To je naša autochtónna kuchyňa, keď sa na stole objavilo len to, čo sa v regióne pestovalo a chovalo. Nebolo toho až tak málo, dá sa povedať, že 80 percent toho, čo jedli naši predkovia, jeme aj my dnes.

Raný stredovek bol od 5. do 11. storočia. Odkiaľ máme údaje o tom, čo sa tu jedlo pred viac ako tisíc rokmi?
Z archeologických vykopávok a písomností, ktoré sa zachovali. Z nich tiež vieme, že veľká zmena nastala s nástupom novoveku, teda po objavení amerického kontinentu. Nový svet priniesol novinky aj do kulinárnej kultúry. Potraviny ako zemiaky, kukurica, fazuľa, tekvica či paradajky sú z Ameriky a veľmi dobre sa tu udomácnili. Dnes ich bežne konzumujeme, ale nie je to naše pôvodné jedlo.

Zo spomínaných plodín sa najviac ujali asi zemiaky, ktoré sa stali aj základom pre naše národné jedlo bryndzové halušky.
Presne tak, stali sa jedným z pilierov slovenského jedálnička. Bez zemiakov si dnes nevieme predstaviť ani tradičnú stravu, ani novodobú, teda tú dnešnú. Ale s obľubou pestujeme a konzumujeme aj fazuľu, paradajky, tekvice, dokonca ich považujeme za „naše“. Treba si však uvedomiť, že niektoré z týchto potravín do nášho jedálneho lístka vstúpili až v 18. či 19. storočí, takže ide o relatívne nové chute.

Ovplyvnili našu kuchyňu aj plodiny z iných kontinentov ako amerického?
Dosť významný bol vplyv z Ázie, z Arábie k nám dorazila káva, z Číny cez Rusko zas prišiel čaj. Ale nemám na mysli bylinný odvar, ktorý sa u nás pil odjakživa a tiež ho voláme čaj, ale skutočný čaj z čajovníka. Pohánka, tatarka – to všetko je z Ázie. Keď sa svet viac otvoril a začal sa väčší pohyb obchodníkov, dostali sa k nám rôzne novosti, a keď sa to našincom zapáčilo, s radosťou tým obohatili svoj jedálniček.

A čo vplyvy okolitých národov?
Slovensko vždy bolo a dodnes je multietnickou krajinou, vďaka čomu je naša národná kuchyňa obohatená o vplyvy mnohých etník. Z okolitých národov sme si vždy vedeli zobrať to, čo nám chutilo, prospievalo, a tým sme o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 03 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 04 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou 05 - Modified: 2024-03-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa to vlastne učia? Veľká časť amerických detí si myslí, že slanina či hot dogy sú rastliny a hranolky sú zo zvierat
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 06:59