StoryEditor

Ako sme si vyhubili okolie. Prečo spôsobilo katastrofu to, čo sme považovali za ekologické?

21.06.2019, 08:00
Vedci zverejnili štúdiu o vymieraní druhov a nie je to príjemné čítanie. Hovorí sa o tzv. šiestom vymieraní druhov a nevieme, ako sa to môže skončiť.

Hovorí sa o vymieraní druhov, ale vlastne ani nie je jasné, koľko druhov organizmov existuje. Aké sú súčasné odhady?
Reálne opísaných je asi 1,9 milióna eukaryotických druhov, z toho je asi 1,1 milióna článkonožcov. Odhady hovoria, že asi 70 percent druhov ešte nepoznáme, väčšinou sú to tropické článkonožce. Presné počty naozaj nie sú a jedna z najväčších úloh biológie je práve zinventarizovanie druhového bohatstva Zeme. Čísla sú rôzne, v súčasnosti sa pracuje s číslom okolo osem miliónov, ale napríklad v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa hovorilo o 30 miliónoch druhoch.

Z čoho vychádzali pri odhade 30 miliónov?
Z výskumu v panamskom dažďovom pralese na ostrove Barro Colorado. Vedecký tím si tam vybral určité stromy v lese, kompletne ich vysprejovali insekticídom a pozbierali všetky chrobáky, čo opadali. Z toho robili extrapolácie, že chrobáky tvoria takú časť známych článkonožcov a článkonožce tvoria takú časť všetkých živočíchov a živočíchy tvoria takú časť všetkých známych organizmov a tak ďalej. Prepočítavali, že keď na hektár panamského lesa pripadne určitý počet stromov, koľko je asi druhov živočíchov naviazaných na tie stromy. Vyšlo, samozrejme, nepresné číslo 30 miliónov a výskum bol a je veľmi citovaný, ale zároveň aj dosť kritizovaný. Podľa dnešných poznatkov je pravdepodobnosť, že by sme mali 30 miliónov druhov článkonožcov, menšia ako 0,00001 percenta.

A v súčasnosti sa to odhaduje ako?
Veľký pokrok urobili Česi výskumom nížinného dažďového lesa v Papue Novej Gunei, kde poctivo zbierali údaje v teréne a robili aj laboratórny výskum. Im vyšli odhady podľa rôznych modelov medzi 1,1 a 7,4 miliónmi druhov s tým, že medián bol 2,5 a 3,7 milióna druhov tropických článkonožcov. Ak sa teraz píše o 8 miliónoch, myslí sa tým všetka biota vrátane mikroorganizmov.

Nedajú sa počty zistiť nejako presnejšie?
Myslím si, že presný počet druhov nebudeme vedieť nikdy, lebo aj druh má veľa definícií a aj opis druhu je v podstate len vedecká hypotéza. Klasický bonmot hovorí, že vedecká hypotéza je ako vernosť, nedá sa dokázať, iba vyvrátiť. Aj my vedci sa často sporíme, či je niečo druh, poddruh, skupina druhov. Občas sa niečo rozdelí na viacero druhov, občas sa viaceré druhy, naopak, zlúčia, takže sa to stále hýbe. Teraz sú veľké zmeny v systematickej biológii, lebo sa čoraz viac používajú metódy molekulárnej biológie, veľa poznatkov sa prekopáva, na jednej strane sa niečo uprace, na druhej prinesie chaos.

Čo tým myslíte, že sa prináša chaos?
Je nejaký druh, ktorý by ste považovali za dobrý, ale urobíte molekulárku a zistíte, že v rámci neho je tridsať kryptických druhov, o ktorých nič neviete. Takže povedať, že máme na Zemi toľko alebo toľko druhov, sa nedá. Sú len veľmi hrubé odhady. Navyše, evolúcia nezaspala, druhy stále vznikajú a zanikajú.

V súčas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-11 07:17:58 - Feat.: - Title: Strata rastlinných druhov nás môže pripraviť až o polovicu liekov 02 - Modified: 2023-03-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Miliarde zvierat a rastlín hrozí vyhynutie. Strata biodiverzity výrazne ovplyvní život ľudstva na planéte Zem (podcast) 03 - Modified: 2023-01-18 09:39:16 - Feat.: - Title: Zlom v Číne hlási úsvit novej superveľmoci 04 - Modified: 2023-01-12 07:07:07 - Feat.: - Title: Najväčšia svetová štúdia o parazitoch priniesla hrozivé zistenia. Svetové ekosystémy bez nich môžu skolabovať 05 - Modified: 2022-04-22 09:54:59 - Feat.: - Title: Predumývaš riad? Chyba. Slováci takto ročne minú vodu, ktorá by zaplnila celé Štrbské pleso
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 11:21