StoryEditor

Psychopatom patrí budúcnosť. Ako ich spoznať v kolektíve?

28.06.2019, 13:25
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Manipulátorov aj bezohľadných kariéristov väčšinou ľudsky odsudzujeme. Čo však, ak im príroda žičí?

Čo vás priviedlo k tomu, že ste sa začali zaoberať vzťahom medzi psychopatickými poruchami a ich možnou výhodnosťou?
Som vojnový veterán z Afganistanu a preto ma zaujala kniha bývalého britského vojaka Andyho McNaba, ktorá sa volá Dobrý psychopat. To bol vlastne prvotný impulz na moju vedeckú prácu. On upozornil na fakt, že niektoré vlastnosti psychopatov sú pre nich veľmi výhodné. Umožňujú totiž lepšie prežitie v spoločnosti 21. storočia, kde sa kladie dôraz na výkon, úspech aj určitú tolerovanú mieru bezohľadnosti alebo rýchle rozhodovanie, ktoré je pre sociopatov typické. Oni sa dokážu rozhodnúť v sekunde, pretože nepoznajú výčitky svedomia.

Kde sa s nimi stretávame najčastejšie?
Každý rok sa zverejňuje zoznam povolaní, pri ktorých sa táto porucha vyskytuje najčastejšie. Poradie v prvej desiatke sa síce mení – niekedy je najviac psychopatov medzi novinármi, inokedy medzi chirurgmi, figurujú medzi nimi napríklad aj politici, policajti, armádni dôstojníci a manažéri veľkých firiem – a tie povolania majú vysokú spoločenskú prestíž. Prinášajú vysoké finančné ohodnotenie alebo veľkú moc. Aj novinár predsa môže článkom ovplyvniť státisíce ľudí. A jedna z dôležitých charakteristík psychopatov je, že milujú moc, schopnosť ovládať ľudí a manipulovať nimi. A nehovorím to so záporným znamienkom. Každý cicavec a každé zviera, ktoré žije vo svorke, má prirodzeného vodcu, ktorého ostatní nasledujú. Odborne sa tomu hovorí alfa samec.

A vy ich vlastnosti spájate s Darwinovou evolučnou teóriou...
Darwinova evolučná teória sa často využíva aj v experimentálnej psychológii. Ide o to, že príroda vždy uprednostňuje tie vlastnosti živých organizmov, ktoré sú výhodné pre prežitie. Prírode je úplne jedno, či je to morálne alebo nemorálne, také kategórie nemá. Všetky tvory na planéte vrátane človeka naprogramovala tak, aby bojovali o svoje prežitie, a poskytla im na to evolúciu, čo je vedecky potvrdená hypotéza o ustavičnom zlepšovaní živých organizmov. A ja tvrdím, že niektoré vlastnosti abnormálnych psychopatov môžu byť pre nich evolučnou výhodou. Spomínaný Andy McNab sa zaoberá problémami veteránov americkej armády, ktorá zamestnáva vyše štyritisíc psychológov. Majú celú sekciu PSYOPS, čo je akronym psychologických operácií, a kladú na tento výskum veľký dôraz. A McNab prišiel na to, že mnoho vojakov v osobitných jednotkách ako Delta Force alebo Navy Seals sú z 90 % psychopati – čiže vysoko inteligentní ľudia, ktorí však nemajú výčitky svedomia, takmer nepoznajú strach, neprežívajú emócie, a preto sú vlastne ideálni vojaci. Toto vo svojej práci konštatoval, mne sa to prepojilo s Darwinovou evolučnou teóriou a začal som sa zaoberať tým, kedy je vlastne výhodné správať sa ako psychopat.

Poukazuje niečo na Darwinovu aktuálnosť?
Zaujímavý je príklad motýľov z čeľade piadivkovitých vo Veľkej Británii. Od roku 1870 sa vyskytovali len s bielymi krídlami, pretože príroda nebola znečistená. ale s nástupom priemyselnej revolúcie, dymom z komínov a sadzí ich krídla za päťdesiat rokov krídla sčerneli. Ich pigment sa zmenil na tmavý, aby v prostredí dymu a sadzí splývali s okolím, pretože pre nich je to ochranná stratégia, aby ich nezjedli vtáky. Keď však v 80. rokoch 20. storočia prijala Británia ekologické zákony na ochranu ovzdušia a výrazne znížila spády popolčeka, v nasledujúcich tridsiatich rokoch tým motýľom krídla zase zbeleli. V súvislosti s ľuďmi vedci vyskúmali, že za uplynulých dvadsať rokov používania mobilných telefónov, sa dvaapolkrát zväčšila oblasť ľudského moz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 13:15:31 - Feat.: - Title: Terapia u psychológa: Ako sa pripraviť? Čo keď vám nesadne prvé stretnutie a ako prekonať obavy 02 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová šanca pre odsúvané deti: Drucker sa chystá otestovať do 10-tisíc žiakov 03 - Modified: 2024-03-04 11:01:58 - Feat.: - Title: Medzi psychopatmi môže byť viac žien, než sa odborníci domnievali. Sú menej nápadné 04 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Budú školy bezpečnejšie? Prehľadávanie batohov nič nerieši. Expert hovorí o piatich spôsoboch ochrany 05 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Korporátny psychopat: Môžete ho stretnúť vo vedení každej štvrtej firmy, ich znakom je aj pozitívna toxicita
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 18:18