StoryEditor

O chorej spoločnosti, kríze rodiny a kulte mladosti

23.08.2019, 13:49
Spoločnosť síce bohatne, napriek tomu je nervózna a rozdelená azda ako nikdy predtým.

Vďaka vášmu povolaniu sa s vami chodia porozprávať ľudia ako pacienti s psychiatrom či ako veriaci s kňazom. Majú obe tieto skupiny ľudí nejaké spoločné problémy?
Je tam jeden základný rozdiel – jedni sa chodia vyrozprávať a druhí sa chodia vyspovedať. Problémy majú, povedal by som, rovnaké, ale výsledok vyrozprávania a vyspovedania je rozdielny. Po rozhovore s psychiatrom odchádza človek s polovičnou bolesťou, pretože zdieľaná bolesť je polovičná bolesť, zatiaľ čo po rozhovore s kňazom odchádza človek s vedomím začiatku nového života. Pri spovedi zanechá človek svoju minulosť, čo nie je možné v žiadnej psychiatrickej ordinácii. V tej sa podelí o svoj osud, ale minulosť so sebou vláči ďalej.

Musí byť človek naozaj veriacim, aby spoveď takto fungovala?
Áno, inak by to bolo psychoterapeutické sedenie. No je tiež pravda, že za mnou do spovednice, alebo tej skrine v kostole, ako jej niektorí ľudia hovoria, chodia ľudia ako za psychiatrom a v ordinácii sa zase chcú vyspovedať. Funguje to teda vzájomne a ja si myslím, že je to dobre.

Aké problémy teda spájajú dnešnú spoločnosť?
Povedal by som, že dnešné problémy spoločnosť skôr rozdeľujú. Spája ju však istá nespokojnosť, ktorá pramení z toho, že nemáme iné problémy ako tie, ktoré si sami vymyslíme.

Napríklad?
Som psychiater detský aj pre dospelých, čiže mám pacientov od kolísky po krematórium, a keď mi do ordinácie príde vydesená mamička, ktorá chce, aby som vyšetril jej štvorročnú dcéru, či nie je lesbička, pretože sa donedávna hrala len so svojím bračekom a teraz sa hrá s rovnako starým susedovie dievčatkom, musím si klopať na čelo. Raz za mnou zase prišla iná mamička s tým, že sa pýtali svojho trinásťročného syna, kde by chcel stráviť letnú dovolenku. Chlapec si vybral Brazíliu, takže sa tam išlo. Tretí deň sa im tam však začal nudiť a zvyšok dovolenky strávil pri počítači, na ktorom hral bojové hry. A tá mamička chcela vedieť, ako veľmi sa ako rodičia previnili proti psychickému vývoju svojho syna tým, že vybrali nevhodnú dovolenku a akú destináciu by som im odporučil nabudúce. V týchto chvíľach mávam bielou vlajkou, pretože to nie sú choroby, ale nezmysly. Nedávno za mnou zase prišla pani s tým, že potrebuje nejaké lieky, aby plakala. Zostal som zarazený a hovorím jej: „Azda aby ste neplakali, nie?“ A ona nato, že jej zomrela sestra, s ktorou sa nenávideli a že potrebuje na pohrebe plakať. Nakoniec som jej teda poradil, aby si kúpila chren a cibuľu a dala si ich do vreckovky.

Prečo dnes ľudia s takou vážnosťou riešia úplné hlúposti?
Pretože nemajú problém. Majú peniaze, chatu, byt, každý člen rodiny má svoje auto, majú telesné aj psychické zdravie. A táto prázdnota bez problémov vyvoláva umelý problém a potom s ním ľudia prichádzajú za mnou. Samozrejme, nielen tí. Ordinácia je tiež plná toxikomanov, alkoholikov alebo ľudí s depresiami či so schizofréniou. Stále je však dosť tých, čo prichádzajú so svojimi pseudoproblémami. Majú proste problém s tým, že nemajú problém.

Čím to je?
Súčasný človek je v živote bezradný a neustále dochádza do nejakých poradní. Veď my máme poradňu predmanželskú, manželskú, pomanželskú, predrozvodovú, rozvodovú, porozvodovú, psychologickú, pedagogickú... Môj dedko a prapradedo prešli komunistickým a nacistickým kriminálom a psychológa nepotrebovali. Všetko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 23:35