StoryEditor

Známa moderátorka pomáhala Kiskovi. Slovensko vymenila za Nice a Singapur

18.11.2019, 07:55
Z televíznych obrazoviek zmizla ANDREA VADKERTI (45) pred piatimi rokmi.

Venujete sa egokoučingu. Ako sa bývalá televízna redaktorka dostane k takejto práci?
Od moderovania v televízii nebola moja cesta k egokoučingu dlhá. Odjakživa ma zaujímalo, aké uvažovanie sa skrýva za ľudskými skutkami. Aj keď práca v televízii je o prezentovaní sa, ako introvert som mala vždy najradšej prípravu obsahu, scenárov. To mi umožnilo ísť hlboko k podstate vecí. Vo Vadkerti talkshow (vysielala sa 5x týždenne na STV1 od roku 2003 do roku 2005, pozn. red.) som spravila vyše 1 500 rozhovorov s ľuďmi v ťažkých životných situáciách. V Portréte som vyspovedala v hĺbkových rozhovoroch takmer sto známych osobností. Keď máte za sebou takú skúsenosť, už sa viete dobre pýtať a koučing je predsa najmä o tom.

Ale asi ste potrebovali aj nejaké vzdelanie, nie?
Samozrejme, všetky štúdiá som absolvovala v zahraničí. Ale keď som si vo Veľkej Británii prvý raz robila licenciu na executive coaching, mala som oproti kolegom takzvane nadbehnuté. Potrebovala som akurát získať zručnosť v technikách koučovania a vybrať si špecializáciu. V tom som mala tiež jasno. Mojou vášňou boli odmalička biológia a chémia. Chcela som sa stať veterinárkou alebo očnou lekárkou, ale rodina ma vtedy odhovorila. A tak som sa po štyridsiatke oblúkom vrátila k svojim záľubám, vybrala som si štúdium aplikovaných neurovied a odtiaľ bol už len krôčik k vývinovej psychológii, k mozgu a egu. Robím túto prácu z presvedčenia a s vášňou. Koniec koncov, ako všetko v živote doteraz. Keď už niečo robím, idem na maximum a robím to poriadne. Keď cítim, že ma to nenapĺňa, idem radšej od toho preč.

Rozhovor Andrey Vadkerti s Larrym Kingom:

Povedali ste o sebe, že ste introvert. Ako to ide dokopy s prácou pred kamerou?
Naozaj som taká, nepotrebujem vyhľadávať pozornosť ani príliš veľkú spoločnosť. Práca pred kamerou je v podstate dosť intímna, v štúdiu býva len zopár ľudí zo štábu. Pri moderovaní správ sme dokonca mávali robotické kamery, takže tam nebol živý kameraman a štáb bol v štúdiu za sklom vzdialeným niekoľko metrov.

Museli ste si však uvedomovať, že vás sledujú milióny očí.
Spočiatku nie, ja som do Markízy prišla veľmi mladá, tieto súvislosti som si naplno neuvedomovala. Keď mi začali dochádzať, tak som už cítila osobný tlak. Vedela som, že to, čo moje pery vypovedajú, na druhej strane obrazovky počúva v niektorých prípadoch až milión šesťstotisíc ľudí, pretože spravodajstvo Markízy vtedy toľko ľudí naozaj sledovalo. Boli to turbulentné časy, divoké deväťdesiate roky. Cítila som veľkú zodpovednosť, poctivo som si pripravovala každú vetu, ktorú vypustím z úst. Dodnes moderujem podujatia, ide mi to preto, lebo som rokmi vytrénovaná. Hneď po akcii však zmiznem do zákulisia a užívam si samotu.

Vráťme sa k vašej súčasnej profesii. Ako také trénovanie ega prebieha?
Koučing je najmä o počúvaní a pýtaní, preto som hovorila, že som k tomu vďaka talkshow mala blízko. Kouč je vlastne sprievodca, akási ľudská baterka, ktorá kráča spolu s vami a osvetľuje vám zákutia mysle, kam vy sama nevidíte.

Nepôsobí to sebecky – trénovanie ega?
Na ambícii uspieť a dokázať veľké veci nie je nič zlé. Ak však pohnútka vychádza z potreby dokazovania si vla...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 13:57