StoryEditor

Od zabíjania k bohu. Raper ako dvadsaťročný chladnokrvne zabil dvoch ľudí, dnes tvrdí, že sa zmenil

29.11.2019, 23:00
Raper L.U.G.E.R., civilným menom MARIÁN ŠTURDÍK (43), ovládol po roku 2009 slovenskú hiphopovú scénu. Mal o čom rapovať.

Ak vynechám aktuálnu skladbu Darebáci, spojte sa, sú vaše posledné klipy s viac ako miliónom zhliadnutí na serveri YouTube už nejaký ten piatok staré. Prečo pred piatimi rokmi nastal taký rázny ústup zo slávy?
Ťažko sa to vysvetľuje, ale asi som už mal všetkého dosť. Ochorel som, ponorený v hĺbke šoubiznisu, duchovne – už som to nebol ja. Nebol som ten, kto vyšiel z výkonu trestu, nebol som ten, kým ma Boh urobil v tej všetkej kriminálnej špine. On ma vyčistil. A ja som zrazu zistil, že idem v nejakom plytkom kolobehu slávy, peňazí a obdivu, zatiaľ čo môj vnútorný svet sa rozpadol.

Hovoríte o nejakej súdržnosti osobnosti?
Aj tak sa to dá povedať. Viete, od roku 1997 riešim viac veci duchovné než telesné. Vtedy mi vstúpil do života Boh a začal ho meniť. A v roku 2014, keď som mal za sebou po prepustení úspešnú raperskú kariéru, som uvidel prázdnotu a plytkosť tej spoločnosti okolo mňa. Bol som tým taký znechutený, že som pri jednej večernej modlitbe prosil Boha na kolenách, aby ma z toho vytrhol, že síce svetsky mám všetko, ale vnútorne som neskutočne prázdny. A počul som zreteľný vnútorný hlas, ktorý mi velil, aby som sa obliekol, vstal a šiel. „Kam mám ísť?“ pýtal som sa. „Dôveruj mi a choď,“ prišla odpoveď. Tak som šiel. Bez peňazí, bez občianskeho. Len sestre som nechal doma list, aby sa o mňa nebála. Po dvoch dňoch, kedy som netušil, kam idem, som došiel na ranč. Tu vraj budem pracovať len za žold, ktorým bude spanie a jedlo. Nič viac, nič menej. Keď som to oznámil majiteľovi farmy, pochyboval o mne. Navyše sme sa kedysi kdesi stretli, poznal moju kriminálnu minulosť a bál sa, že ho chcem o niečo okradnúť. Len mu nešlo do hlavy, prečo by som sa trmácal 64 kilometrov pešo a neprišiel si po jeho majetok autom. Nakoniec sa sám vydal na púť hľadať odpoveď. Vrátil sa a nechal ma u seba.

Je to veriaci človek?
Bol. Už zomrel. Vypracoval som sa u neho od najjednoduchších prác až na prevádzkara celého ranča. V jednej chvíli toho bolo na mňa tak veľa, že som dostal ľahkú mŕtvicu, ale vysekal som sa z toho, pochopil vztýčený varovný prst, ale aj podstatu celej tej anabázy. Boh ma tam na začiatku poslal, pretože som bol pyšný. Stále som sa považoval za lepšieho, než boli moji kolegovia raperi. Myslel som si, že som slušnejší, pokornejší a nie som taký falošný. Lenže jediné, čo som bol, je pokrytec. Keď človek poukazuje na druhých, vyvyšuje sa a myslí si, že je lepší, nie je to dobrá vec.

Prečo sa teda do toho falošného šoubiznisu vraciate?
Mám na to dva dôvody. Jeden je ten, že môj priateľ a majiteľ ranča zomrel a ranč stratil čaro, už je to čistý biznis. A ten druhý sú moje skladby. Po rokoch som zase začal písať. Na ranči som sa často nemal s kým rozprávať, nebol tam nikto, komu by som mohol povedať to, čo som chcel, a tak som to začal zase dávať na papier a do rýmov. Jedna, druhá, tretia, štvrtá skladba... Vidíte, a to som ich nikdy nechcel vydať.

Mysleli ste si, že sa k rapu nikdy nevrátite?
Bol som o tom presvedčený. Neviem povedať, prečo sa tieto veci d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 02 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 03 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 11:28