StoryEditor

Tichá zlodejka kostí. Prečo osteoporóza nebolí?

13.12.2019, 16:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
O osteoporóze môžeme pokojne povedať, že je s vysokou pravdepodobnosťou výsledkom nášho spôsobu života.

Čím to je, že v posledných desaťročiach stúpa počet postihnutých osteoporózou?
Má na to vplyv viacero faktorov. Najdôležitejším z nich je, že sa predlžuje ľudský vek a pred päťdesiatimi rokmi nebolo toľko osemdesiatnikov až deväťdesiatnikov, ako je teraz. Druhá vec je, že nemáme optimálnu životosprávu, menej sa hýbeme, máme rôzne civilizačné zlozvyky. Kedysi ľudia viac fyzicky pracovali, trávili viac času vonku a najmä na vidieku sa pilo viac mlieka. Osteoporóza je choroba, ktorá prichádza so starším vekom.

Pri osteoporóze ubúda kostnej hmoty. Čo všetko sa pri tomto ochorení v kosti deje?
Kosť nie je statický orgán, je to dynamický prebiehajúci proces medzi novotvorbou a odbúravaním. Ako sa kosť vyvíja, sú bunky, ktoré ju tvoria a sú bunky, ktoré ju odbúravajú. Ide o vyvážený proces, ktorý trvá dlhší čas. V detstve až do dospelosti je viac novotvorby, vtedy sa kosť buduje. Potom je dlhé obdobie, keď je novotvorba a odbúravanie v rovnováhe a napokon, najmä u žien, keď im prestanú účinkovať estrogény – ženské hormóny, začne odbúravanie prevažovať nad novotvorbou. Štandardne na kosti nemusí byť nič vidieť, až keď ide o veľmi ťažké odbúravanie, môže byť vidieť na röntgene, ale to nie je dostačujúce na diagnostiku.

Cíti pacient, že má osteoporózu?
Osteoporóza sa často nazýva tichým zlodejom kostí alebo vykrádačom kostí, pretože bez zlomeniny nebýva bolestivá. Je to niečo veľmi podobné ako vysoký cholesterol. Vtedy pacient takisto cíti iba dôsledok.

Ktoré kosti najčastejšie rednú pri osteoporóze?
Choroba postihuje typické lokality, najmä chrbticu, krček stehennej kosti a prvým alarmujúcim príznakom často býva zlomenina predlaktia. Dnes sa aj niektoré ďalšie zlomeniny môžu zaraďovať do osteoporotických, ale typické lokality sú tieto tri.

Ľudia si osteoporózu často mýlia s osteomaláciou alebo s osteoartrózou. Aký je medzi tým rozdiel?
Osteoporóza je zrednutie kosti, tá je potom krehká alebo zvýšene lomivá, nie je dostatočne pevná. Osteomalácia je ešte vyšší stupeň, vzniká, keď chýba vitamín D, a to je úplne mäkká kosť. V detskom veku je to rachitída, ale jej výskyt je, našťastie, veľmi vzácny. Osteoartróza je ochorenie pohybového aparátu, keď sú degeneratívne zmeny na kĺboch, kým osteoporóza sa týka len kostí. Dôsledkom osteoporózy je už spomínaná typická osteoporotická nízko traumatická zlomenina. Znamená to, že vznikne po takej traume, po akej by u zdravého človeka vôbec nevznikla.

Môže sa to stať napríklad aj len pri zakašľaní?
Teoreticky áno – pla...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-11 15:24:00 - Feat.: - Title: Kľúčový diaľničný bod pri Bratislave má sklz pre vykopávky. Prvé výrazné obmedzenia prídu už v marci 02 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás zrádzajú končatiny. Ako si zachrániť kosti a kĺby 03 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: V počte zlomenín jasne vedú ženy. Muži sa rizikového veku často ani nedožijú, hovorí ortopéd 04 - Modified: 2023-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Skrytí ničitelia našej kostry. Ako udržať zdravie kostí? 05 - Modified: 2023-10-09 15:48:11 - Feat.: - Title: Liečenie osteoporózy - cesty k silným kostiam
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 17:32